Cate tipuri de CV exista si ce fel de informatii esentiale trebuie sa cuprinda acestea

Completarea CV-ului poate parea simpla, dar daca nu cunosti diferitele tipuri de CV pe care le poti utiliza, s-ar putea sa omiti anumite informatii esentiale. Nu exista un CV care să se potriveasca tuturor. Fiecare candidat si fiecare aplicare pentru un job are nevoie de o abordare personalizata. Mai mult, tipul de CV si aspectul pe care ales pot avea un impact enorm asupra modului in care un angajator iti vede cererea de aplicare.

1. Ce tipuri de CV exista?

Exista trei tipuri comune de CV, care se potrivesc majoritatii industriilor:

  • CV functional (bazat pe abilitati);
  • CV cronologic;
  • CV combinat.

1.1. CV functional

Un CV functional (sau bazat pe abilitati) pune accentul pe abilitatile si realizările tale, mai degraba decat pe istoricul tau de lucru. Acest tip de CV începe cu o lista de abilitati si realizari din viata personala si profesionala. Continua, apoi, cu o sectiune scurta cu detalii despre educatia ta si experienta de munca. Orice calificari formale trebuie mentionate si in aceasta sectiune. Un CV functional este cel mai bun dintre tipurile de CV, daca doresti sa iti schimbi cariera (adica sa efectuezi o conversie profesionala) si nu detii experienaa anterioara, in urma careia se dobandesc aptitudinile potrivite pentru responsabilitatile postului. Un CV functional iti va pune abilitatile transferabile si valoroase in prim plan. Aceasta inseamna ca angajatorii se pot concentra pe ceea ce te face sa te potrivesti bine pentru un anumit rol si nu pe ceea ce iti lipseste.

In mod similar, dacă ti-ai dat demisia de la locul de munca, un CV bazat pe competente iti poate fi de folos mai mult decat tipurile de CV cronologice, unde pauzele in cariera sunt mai evidente. Daca scrii un tip de CV functional, acorda-ti timp pentru a citi cu atentie fisa postului. Ce abilitati dorite sunt semnalate? Cum le poti demonstra succint in CV-ul tau? Aminteste-ti: recrutorii si managerii de angajare au, aproape intotdeauna, putin timp la dispozitie. Expertii in carieră recomanda sa mentionezi cele mai importante informatii in prima jumatate a paginii. Daca abilitatile tale nu sunt atuul tau cel mai puternic, ia in considerare unul dintre celelalte tipuri de CV.

1.2. CV cronologic

Acesta este unul dintre cele mai frecvent utilizate tipuri de CV. De obicei, CV-urile cronologice vor include o declaratie personala cu obiectivele tale de cariera, urmata de istoricul tau de angajare, in ordine cronologica inversa. Vei detalia, apoi, toate calificarile relevante ale locului de munca, urmate de hobby-urile si interesele tale. Educatia se situeaza, de obicei, deasupra istoricului de angajare – cel putin pentru cei noi pe piata muncii. Cu toate acestea, daca ai ajuns la un anumit nivel pe plan profesional, este posibil ca rezultatele examenelor si calificarile diplomelor sa nu mai aiba aceeasi importanta si relevanta.

Tipurile de CV traditionale, cum ar fi CV-ul cronologic, sunt populare in randul angajatorilor, deoarece acestia iti pot vedea progresul in cariera. Daca ai lucrat, de ceva vreme, in acelasi sector, si vrei să faci asta in continuare, acesta este cel mai bun format de CV pentru tine. Desigur, cu un CV functional, nu exista decalaje mari intre roluri. Asta nu înseamna ca nu poti folosi formatul cronologic – totusi, explica de ce exista un anumit decalaj in scrisoarea ta de intentie, daca nu chiar in CV-ul in sine.

1.3. CV combinat

Daca iti plac aspecte ale ambelor tipuri de CV anterioare, un CV combinat ar putea fi ideal pentru tine. Acesta este un amestec de caracteristici ale CV-urilor functionale si cronologice si poate chiar sa le intreaca pe celelalte doua – dar numai daca este realizat cu grija si cu atentie la detalii. Acest tip de CV consta dintr-un profil, apoi o scurta sectiune de competente. Urmareste-ti istoricul carierei, detaliind responsabilitatile si realizarile pentru fiecare rol. Prin natura sa, un CV combinat va deveni, adesea, mai mult decat un CV bazat pe competente sau cronologic. Cu toate acestea, aminteste-ti de importanta conciziei – majoritatea recrutorilor se vor uita la documentul tau doar timp de sase secunde.

De asemenea, daca te stradui sa reunesti abilitatile si realizarile din rolurile anterioare, tipurile combinate de CV au o probabilitate foarte ridicata de a face mai mult rau decat bine. Acestea fiind spuse, pentru cei cu o cariera foarte puternica si realizari considerabile, CV-ul combinat este ideal. Este o modalitate excelenta de a-ti arata abilitatile transferabile, fara a te lega de un anumit sector.

Asadar, daca doresti sa iti cauti un nou loc de munca, trebuie sa iti pui ca prim obiectiv impresionarea celor de la recrutare si a managerului de proiect. Alegand tipul de CV care se pliaza cel mai bine atat competentelor si abilitatilor tale, cat si cerintelor locului de munca, vei reusi, garantat, sa treci de tot procesul de recrutare cu succes.

Sursa foto: shutterstock.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram