Intrebari interviu pentru angajator – Cum sa afli cele mai importante informatii despre viitorul loc de munca

Interviul de angajare nu este doar o etapa prin care angajatorul isi formeaza o parere despre viitorul salariat, care se poate finaliza prin incheierea unui contract de munca, ci si o ocazie importanta prin care candidatul isi poate cunoaste posibilul angajator. 

Pregatirea unui set complet de intrebari care sa acopere mai multe aspecte privind procesul de colaborare ii va permite candidatului sa se pozitioneze la egalitate cu angajatorul, printr-un joc de roluri care va schimba complet dinamica interviului. Acest proces ii va da posibilitatea viitorului angajat sa evalueze si el compania si tipul de activitate pe care il va desfasura, astfel incat la finalul discutiei sa stie daca locul de munca corespunde cerintelor sale. Totodata, acest tip de abordare va schimba perceptia angajatorului fata de intervievat, avand in fata o persoana inteligenta, informata, care este dispusa sa se implice si sa inteleaga o activitate inainte de a incepe realizarea ei.  

De aceea, este recomandat ca fiecare persoana aflata intr-un proces de recrutare sa isi noteze obiectivele si prioritatile, iar in functie de acestea sa stabileasca o lista de intrebari care ii vor oferi raspunsurile adecvate pentru a identifica jobul potrivit.

1. Ce intrebari sa pui la un interviu pentru a afla cele mai importante informatii

Fie ca vin pe parcursul discutiei sau la finalul interviului, intrebarile adresate angajatorului sau persoanei responsabile de recrutare trebuie sa acopere toate subiectele care vor avea legatura cu viitoarea activitate prestata. In functie de informatiile adunate se va lua decizia finala – de a accepta sau nu oferta propusa de angajator. Fiind o ocazie perfecta pentru cercetarea si clarificarea conditiilor de munca, candidatul are posibilitatea de a adresa intrebari care il vor ajuta sa inteleaga ce il asteapta la noul loc de munca si cum poate preveni anumite situatii neplacute pe viitor. Evaluarea angajatorului se poate realiza printr-o paleta larga de intrebari care sa aduca informatii referitoare la politica companiei, perioada de proba, documentele legale care se vor intocmi pentru angajare, specificul jobului, profilul candidatului cautat, perspectivele de viitor ale pozitiei pe care o va ocupa sau referitoare la dezvoltarea profesionala.

1.1. Intrebari pentru angajator referitoare la filosofia companiei

O perspectiva de ansamblu asupra filosofiei corporatiste a companiei va arata care este statutul angajatilor in firma si cum se raporteaza aceasta la nevoile salariatilor sai. De aceea, intrebarile referitoare la misiunea si valorile pe care compania le promoveaza si obiectivele pe care aceasta le seteaza sunt esentiale pentru a contura o imagine de ansamblu referitoare la viitorul loc de munca. Totodata, sunt necesare raspunsuri privind structura ierarhica a managementului si a raportului dintre manageri si angajati. Perspectivele de viitor ale companiei pot fi dezvaluite prin raportarea la planurile de expansiune pe care le are compania, astfel incat candidatul va sti daca poate sa aiba o cariera de lunga durata cu o ampla posibilitate de dezvoltare si care ar fi domeniile in care ar putea sa se specializeze ulterior. Nu in ultimul rand, e foarte important sa se lamureasca privind atmosfera de lucru in care salariatii isi vor desfasura activitatea, majoritatea oamenilor asteptand sa fie intampinati cu o atitudine pozitiva si prietenoasa din partea intregului colectiv de colegi. 

1.2. Intrebari de pus la interviu angajatorului referitoare la activitatea pe care o va intreprinde candidatul

Un aspect esential pe care un candidat trebuie sa il lamureasca in etapa de angajare priveste specificul jobului pe care il va presta si a activitatilor din fisa postului. Stabilirea obiectivelor zilnice, dar si anuale, il va ajuta pe angajat sa isi faca o parere referitoare la gradul de dificultate si de incarcare al sarcinilor care i se vor atribui si la posibilitatea de a le realiza cu succes in decursul anului previzionat. Lista de intrebari privind acest domeniu ar trebui sa aduca raspunsuri referitoare la ce se asteapta de la angajat, serviciile pe care trebuie sa le livreze si cum se va face evaluarea activitatilor realizate de el. Aici pot fi incluse si intrebarile privind posibilitatea de bonusare sau promovare si care ar fi criteriile pe care ar trebui sa le indeplineasca pentru obtinerea lor.

2.Ce sa intrebi la un interviu pentru a crea o impresie buna angajatorului

Daca unele intrebari au rol strict informativ, dezvaluind candidatului tot ce trebuie sa cunoasca referitor la companie si la conditiile de angajare, sunt si intrebari care vor crea o impresie foarte buna angajatorului in momentul in care vor fi adresate.

Astfel, intrebarile referitoare la oportunitatea de dezvoltare si de invatare denota o persoana dornica sa invete si sa acumuleze informatii noi, care poate prelua oricand sarcini desprinse din alte domenii de activitate si care se poate adapta constant la un flux nou de activitati.

Intrebarile privind principalii competitori pe care ii are firma arata un interes crescut pentru a ajuta compania sa se dezvolte si sa isi atinga obiectivele pe termen lung.

Cum vede angajatorul compania peste trei ani și cum ar putea contribui la aceasta viziune noul angajat sunt intrebari care vor demonstra intervievatorului ca poate fi distinsa o imagine de ansamblu si ca persoana nou angajata vrea sa ramana in companie mult timp.

Asadar, o atitudine plina de incredere si o abordare de la egal la egal va aduce un plus pentru candidat in procesul de recrutare. Nu doar angajatorul are nevoie sa cunoasca posibilul salariat si sa faca cea mai buna alegere, ci si persoana interesata de post trebuie sa ia o decizie in deplina cunostinta de cauza. Lista de intrebari formulate si adresate cu atentie va aduce toate informatiile necesare pentru candidat si il va ajuta sa ia cea mai buna decizie privind noul drum in cariera.

Sursa foto: Pexels.com. 

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram