
Ca manager al unei firme, cu siguranta iti doresti sa ai parte de angajati devotati, care isi indeplinesc cu succes indatoririle si respecta cultura organizationala. Ei bine, un indicator pe care il poti folosi este productivitatea muncii, indicator pe care foarte multi manageri pun accentul si pe care isi doresc sa il creasca. Cum poti face acest lucru? Vei afla din articolul de mai jos.
Cuprins
1. Productivitatea muncii – ce este aceasta, definitie si factori care o influenteaza
Productivitatea reprezinta diferenta dintre resursele investite si castigul obtinut intr-un anumit domeniu sau arie de activitate. Ea este motorul unei afaceri, cu consecinte asupra angajatilor si angajatorilor deopotriva. De exemplu, personalul firmei trebuie sa fie productiv pentru a contribui la profitul companiei, pe cand managementul este dator sa creeze conditii optime pentru stimularea productivitatii.

Iata principalii factori care influenteaza productivitatea:
- Tehnologia
In prezent, tehnologia este unul dintre factorii de care depinde dezvoltarea unei afaceri. Echipamentele pe care le pui la dispozitia angajatilor trebuie sa fie performante. Evident, nu poti depasi concurenta cu un soft invechit, oricat de mare ar fi efortul pe care il depun zilnic angajatii pentru a-si creste productivitatea.
- Angajatii
Productivitatea muncii este in stransa legatura cu nivelul de instruire al angajatilor, de gradul lor de implicare si chiar de varsta pe care o au. De aceea, adesea, cei mai cautati sunt candidatii tineri, chiar si fara experienta. Acestia sunt dispusi sa invete, sa faca eforturi pentru a indeplini cerintele postului. Totusi, drepturile unui angajat interzic discriminarea pe criterii de varsta, mai ales prin prisma faptului ca o persoana de 40 de ani poate contribui la bunul mers al firmei gratie experientei pe care a dobandit-o si a informatiilor acumulate. In plus, angajatii seniori dau, adesea, dovada de mai multa responsabilitate, trateaza atributiile de serviciu cu mai multa seriozitate, sunt obisnuiti cu un flux de lucru constant etc.
Asadar, este important sa acorzi atentie angajatilor inca inainte sa ajunga in firma ta. Acest lucru inseamna ca procesul trebuie sa inceapa inca din etapa de recrutare si selectie. Este important sa apelezi la ajutor din partea unor firme specializate care te pot ajuta sa descoperi cei mai potriviti angajati, fie ca este vorba de leasingul de personal, fie ca este vorba de angajati pentru o perioada nedeterminata.
- Managementul
Conducerea companiei detine un grad major de responsabilitate in ceea ce priveste esecul sau succesul afacerii. Ideile inovative, principiile celor din conducere, modul de rezolvare a problemelor, relatia cu personalul, felul in care sunt tratate erorile care s-au comis, toate acestea au un impact semnificativ asupra randamentului de munca si dorintei de implicare din partea angajatilor.
Spre exemplu, nu este indicat sa hotarasti promovarile pe criterii de varsta, stare de sanatate sau chiar viata personala. In primul rand, este o discriminare si, in al doilea rand, poate diminua dorinta de munca si productivitatea celor care nu au fost luati in considerare pentru a fi promovati. Seteaza indicatori specifici de performanta, pentru ca promovarile sa fie un rezultat previzibil, cu precizie matematica si nu o preferinta subiectiva.
2. Productivitatea muncii in Romania - ce poti face ca manager pentru incurajarea eficientei angajatilor

Acum ca ai aflat principalii factori care influenteaza productivitatea, este mai mult decat normal sa stii si care sunt lucrurile pe care le poti face pentru a imbunatati eficienta angajatilor tai:
- Principiul in recrutare
Ca manager, incepe procesul de recrutare de la specificul organizatiei pe care o dezvolti si particularitatile pozitiei pe care o cauti. Pe scurt, candidatul trebuie sa rezoneze cu valorile companiei tale si sa poata aduce imbunatatiri mediului creat de tine. Apoi, stabileste profilul viitorului candidat: trebuie sa indeplineasca o anumita sarcina sau sa se poata concentra pe mai multe atributii in acelasi timp?
- Stabileste un sistem transparent de promovare
Oamenii au nevoie sa stie ce asteptari ai de la ei si unde pot ajunge daca dau randament si sunt productivi.
- Imbratiseaza munca la distanta
Permite-le angajatilor, in functie de tipul jobului, sa alterneze munca la birou cu cea remote. Astfel, acest experiment iti poate dezvalui nivelul de productivitate al unui angajat care munceste de acasa sau din locul unde se simte bine, prin comparatie cu aportul de la birou. Spre exemplu, sunt persoane care se pot concentra mai bine intr-o cafenea cu muzica ambientala.
- Activitati de relaxare in echipa
Munca in echipa nu se rezuma doar la proiecte comune. La fel de bine poti observa masura in care persoanele se adapteaza colectivului si in cadrul unor evenimente sociale. In plus, activitatile in echipa pot suda relatiile dintre angajati si interactiunile la birou vor deveni mai armonioase.
Asadar, cresterea productivitatii muncii in orice firma nu este un target imposibil de realizat. E nevoie doar de obiective clare, bonusuri de motivare, un sistem transparent de promovare si valorificarea abilitatilor fiecarui angajat, indiferent de varsta. Totul incepe cu apelarea la o agentie de plasare a fortei de munca pentru a primi ajutor in descoperirea celor mai potriviti angajati.
Sursa foto: Shutterstock.com