Prima de relocare - avantajul pe care il pot primi angajatii din alt oras

Prima de relocare, asa cum i se zice si numele, este un beneficiu care se acorda persoanelor care s-au inregistrat ca someri pentru agentiile de ocupare a fortei de munca si, potrivit legii, traiesc intr-o localitate care se afla la o distanta de peste 50 km fata de orasul in care se este situata sediul locului de munca.

Ca urmare a acestui fapt, daca angajatii isi schimba domiciliul pentru locul de munca, atunci ei au dreptul la prima de relocare care este egala cu 75% din suma care este destinata cheltuielilor lunare pentru noua resedinta. Suma nu depaseste 900 de lei si se acorda lunar pe o perioada de trei ani. In plus, prima de relocare se acorda si persoanelor ale caror venituri nete lunare nu depasesc 5.000 de lei/pe luna, indiferent daca sunt persoane singure sau cu familii. Ramai la acest articol ca sa afli care sunt criteriile prin care angajatii tai au dreptul la prima de relocare si care sunt documentele necesare pentru a incepe procesul de finantare.

1. Prima de relocare - care sunt conditiile pentru care un angajat poate beneficia de prima de relocare?

Nu toate persoanele care trec de procesul de recrutare si care stau mai departe de 50 km distanta de locul de munca pot beneficia de prima de relocare, pentru ca exista anumite criterii pe care un angajat trebuie sa le indeplineasca inainte sa primeasca aceasta finantare. Asadar, cel mai simplu ar fi sa prezentam cine NU beneficiaza de prima de relocare, si anume:

  • Absolventii ai unei institutii de invatamant, unde angajatii au obligatia prin lege sa le ofere loc de munca.
  • Persoanele care aparțin unui angajator a carui calitate de director/parteneriat este detinuta de una sau mai multe persoane fizice sau juridice cu statut de conducere/parteneriat si alti angajatori cu care persoana a avut recent raport de munca sau de serviciu timp de 2 ani.
  • Persoanele care sunt licentiatii facultatilor de medicina, farmacie sau medicina dentara si care au promovat concursul national de rezidentiat pe posturi care au fost oferite conform conditiilor impuse de lege.
  • Persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca in ultimii 2 ani.
  • Persoanele care au mai beneficiat de o prima de relocare.
  • Persoanele care au avut parte de suspendarea primirii indemnizației de șomaj ca urmare a modificării duratei contractului individual de muncă: rezultand faptul ca plata primirii indemnizației de șomaj a incetat.
  • Persoanele care sunt proprietarii unei locuinte care se afla in localitatea la care trebuie sa-si schimbe domiciliul si in localitatile sau resedintele invecinate acesteia, ca urmare a incadrarii in munca.

Atentie! Angajatii care sunt beneficiarii unei prime de relocare si care se hotarasc sa se mute inapoi la vechea resedinta intr-o perioada de 12 luni de la angajare, sunt obligati sa restituie integral suma primita de la stat.

2. Documentele necesare pentru a beneficia de prima de relocare

Dupa ce ai stabilit cu viitorul angajat ce tip de contract de munca veti semna, puteti sa treceti la actele necesare pentru a beneficia de prima de relocare:

  • O cerere pe care trebuie s-o depuna angajatul pentru a primi prima de relocare.
  • O declaratie pe propria raspundere prin care angajatul poate dovedi ca venitul net pentru intreaga familie sau pentru o persoana (in caz ca este vorba de o persoana singura) nu depaseste 5000 de lei/luna in lunile in care se solicita cuantumul primei de relocare.
  • Un document care sa ateste dovada platii chiriei lunare stabilite in contractul de inchiriere si care, ulteior, trebuie inregistrat la organul fiscal competent.
  • Adeverința de angajare eliberată de angajator prin care se atestă venitul net din salariile și salariile salariatului pentru luna în care acesta solicită taxe lunare de mutare, precum și împrejurările în care este prevăzut la art. 76^3 segmente. (4) Actele cerute de lege. 46^4 segmente. (1) Se aprinde. c), e), f), g), h) j);
  • Factura de la furnizorul de utilitati, adica: Electricitate, Caldura, Gaze, Apa, Canalizare, Deseuri Menajere (dupa caz), pentru spatiul de locuit folosit pentru inchiriere, luna pentru care se solicita taxa de relocare, intr-un copie, în prezentul contract de închiriere În cazurile în care 75% din chiria lunară înregistrată la instituția financiară competentă este mai mică de 900 lei/lună conform contractului;
  • Contractul de inchiriere, inregistrat la organul fiscal competent, in copie certificata pentru conformitate cu originalul, conform prevederilor legale.

O mare parte dintre documente se pot descarca si de pe internet, dar important este ca angajatorul sa comunice cu viitorul angajat toate aceste detalii care sunt extrem de importante. Daca vrei sa-ti tii angajatii langa tine, atunci este crucial sa le respecti drepturile.

Sursa foto: Freepik.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram