Constructiile civile si importanta managementului resurselor umane in acest domeniu

Domeniul constructiilor civile are un statut deosebit in societate. Acesta este indispensabil, iar nevoia sa de resurse este constanta, atat cand vine vorba despre resursele materiale, cat si cand vine vorba de resursele umane, respectiv muncitori calificati si ingineri. O buna gestionare a proiectelor de constructii se afla in stransa legatura cu un bun management al resurselor umane, iar in acest caz responsabilitatea si garantarea eficientei revine specialistilor.

In acest articol vor fi discutate cateva aspecte legate de domeniul constructiilor civile, precum felul in care sunt definite, clasificate si care sunt conditiile tehnice ale acestora, dar si importanta managementului resurselor umane in aceasta ecuatie, dezbatuta in mod detaliat.

1. Constructii civile

Domeniul constructiilor civile este unul foarte vast si caracterizat de seriozitate si durabilitate, dar si de capacitatea de a imbina creativitatea cu cele mai potrivite tehnologii din aceasta sfera. Acesta a luat amploare in ultimii ani, fapt ce nu este deloc surprinzator, avand in vedere ca orice societate depinde de evolutie si expansiune. In deplina concordanta cu nevoia tot mai accentuata de dezvoltare, acest domeniu este din ce in ce mai solicitat si resimte nevoia continua de mobilizare si improspatare a fortei de munca, deci a implicarii unor servicii din domeniul resurselor umane cat mai calitative. Pentru inceput, este utila familiarizarea cu termenii si definitiile ce stau la baza constructiilor civile, pentru a avea o viziune de ansamblu cat mai clara.

1.1. Constructii civile - definitie

Constructiile civile nu sunt reprezentate de simple conglomerate tehnice, ci de cladiri cu utilitate specificata si foarte bine intocmite, de locuinte pline de viata, de cladiri in care oamenii isi desfasoara activitatea de zi cu zi, de spatii in care siguranta si confortul sunt conditia de baza.

Oferind o abordare mai tehnica, constructiile civile sunt acele cladiri care adapostesc activitatea umana si nu numai (pentru ca se poate vorbi si de cladiri mai vaste care adapostesc animalele aflate in patrimoniul individului) de factori geografici sau meteorologici mai mult sau mai putin prielnici. Sunt, asadar, acele cladiri care asigura confortul si dezvoltarea umana indiferent de factorii exteriori ai mediului inconjurator. Constructiile civile sunt, de regula, cladiri de dimensiuni medii sau reduse, utilizate de un numar restrans de indivizi.

La polul opus, constructiile ingineresti sunt constructii cu o paleta foarte diversificata de roluri speciale si bine determinate pentru fiecare unitate in parte. In aceasta categorie pot intra constructiile speciale industriale, precum rezervoarele sau castelele de apa, constructii speciale pentru transporturi, pe uscat sau pe apa, sau constructii hidrotehnice, de tipul barajelor sau a irigatiilor.

1.2. Constructii civile - criterii de clasificare: industriale, agricole

Clasificarea constructiilor civile, industriale sau agricole, depinde de o multitudine de factori. Trebuie luati in considerare urmatorii factori: om, activitatea sa si natura. Acestia sunt principalii termeni in umbra carora se dezvolta ulterioarele clasificari ale constructiilor civile. In functie de activitatea pe care individul o va desfasura in incinta unei cladiri, se va face si planul acesteia, fie ca vorbim despre sport, desfasurarea unor activitati de ordin financiar, comert, sanatate si asa mai departe.

Importanta cladirilor este un alt criteriu in clasificarea constructiilor civile si determina patru clase concrete. In prima clasa intra cladirile de importanta vitala, precum spitale, cladiri de patrimoniu, cladiri in care sunt desfasurate activitati administrative esentiale pentru societate etc. A doua clasa caracterizeaza cladirile de importanta deosebita, precum cele in care sunt desfasurate activitati educationale, sportive sau religioase. A treia clasa contine spatiile de locuit, cladiri care sunt considerate a fi de importanta normala. Ultima clasa, a patra, este reprezentativa cladirilor de importanta redusa, care adapostesc bunuri de mica valoare sau un numar foarte redus de persoane implicate in anumite tipuri de activitati.

Alte criterii de clasificare a constructiilor sunt reprezentate de structura de rezistenta atribuita, rezistenta la foc, materialele utilizate, dar si tehnologia, traditionala sau moderna, abordata in procesul de realizare. In cazul structurii pot exista cladiri cu structuri rigide, elastice sau mixte, iar in cazul rezistentei la foc se pot determina cladiri cu diferite grade de inflamabilitate sau combustibilitate ori cladiri extrem de rezistente, in functie de materialele utilizate si o serie de alti factori.

1.3. Conditii tehnice pentru constructii civile

Conditiile tehnice principale ale constructiilor civile sunt cele care asigura satisfacerea unui set de cerinte economice si tehnice. In acest sens, se poate vorbi despre indeplinirea conditiei de durabilitate in timp. Aceasta conditie poate fi satisfacuta prin utilizarea unor materiale de constructii adecvate. Alte conditii tehnice sunt acelea de rezistenta, stabilitate si rezistenta la foc. Conditiile de ordin arhitectural trebuie respectate cu strictete in cadrul oricarui tip de constructie civila, pentru ca produsul final sa fie unul placut din punct de vedere al aspectului.

Pentru a asigura un confort sporit, cladirile trebuie sa poata fi construite in baza oricarui tip de materiale si sa ofere protectie adecvata fata de fenomenele neprielnice caracteristice respectivei zone geografice. In cadrul acestui criteriu al confortului poate fi adaugat si aspectul reamenajarilor. O constructie civila trebuie sa fie planificata si realizata in asa masura incat sa permita o eventuala reorganizare a spatiului interior, dar si a celui exterior. Adica, va trebui ca ulterior sa se poata realiza finisaje (deosebite de cele incipiente) sau personalizari ale acelei constructii.

2. Managementul resurselor umane in echipa de constructii civile

Resursele umane nu sunt reprezentative doar lucratorilor de birou. Managementul resurselor umane este un factor cheie in desfasurarea, dezvoltarea si eficienta domeniului constructiilor civile. Succesul fiecarui proiect depinde de muncitorii si managerii care iau parte la lucrare, astfel incat departamentul responsabil cu forta de munca respectiva joaca un rol vital.

Cu toate acestea, managementul resurselor umane in proiectele de constructii are partea sa de provocari unice. Implementarea, urmarirea si punerea in aplicare a politicilor de resurse umane pot fi uneori mai complicate decat in alte industrii. In continuare vor fi dezbatute rolurile si responsabilitatile critice ale resurselor umane in companiile de constructii si vor fi explicate strategiile de resurse umane de succes care pot ajuta o firma sa depaseasca provocarile obisnuite sau complexe in domeniul resurselor umane si sa castige un avantaj competitiv.

Responsabilitati

In linii mari, departamentul de resurse umane este factorul cheie in procesul de finalizare la timp si in siguranta a proiectelor de constructii. Acesta este responsabil cu buna gestionare a personalului si a documentelor adiacente, precum intocmirea contractelor de munca individuale sau colective.

Una dintre responsabilitati este reprezentata de procesul de recrutare al lucratorilor specializati. La acest capitol, poti apela la serviciul de leasing al personalului, aceasta fiind o solutie flexibila si benefica in cadrul furnizarii fortei de munca.

Proiectele de constructie civila sunt extrem de multiforme. Unele roluri necesita seturi de abilitati specializate sau certificate pe care este foarte posibil ca doar foarte putini oameni din industria locala sa le detina. Ca rezultat, recrutarea poate fi pe alocuri mai dificila decat in multe alte industrii. De aceea, alegerea unei echipe de specialisti in aceasta ramura poate fi de mare folos.

Nu de putine ori sunt sesizate lacune in abilitatile angajatilor, iar societatea specializata in resurse umane poate ajuta in acest sens. Chiar si atunci cand membrii personalului de resurse umane fac o treaba buna de recrutare, nu este deloc neobisnuit sa existe diferente intre ceea ce necesita un loc de munca si ceea ce lucratorii sunt capabili sa ofere.

Un alt rol pe care il detine societatea de recrutare este reprezentat de monitorizarea sigurantei procesului desfasurat. Incalcarile protocolului de siguranta care duc la vatamari la locul de munca pot costa companiile o suma considerabila de bani si pot elimina membri importanti ai personalului dintr-un proiect. In constructii, membrii personalului de resurse umane sunt, in mod obisnuit, responsabili pentru coordonarea programelor de instruire si siguranta care reduc la minimum probabilitatea de producere a accidentelor. Un ofiter de siguranta in constructii va lua aceste planuri si le va implementa.

In discutia despre rolurile si responsabilitatile managerilor de resurse umane in constructii, am atins cateva motive pentru importanta acestora, printre care si procesul de recrutare si selectie. Urmeaza o discutie putin mai elaborata asupra acestuia, din care sa reiasa importanta implicarii ajutorului specializat pentru a avea parte de cei mai buni muncitori.

Intreaga sfera a constructiilor civile sta sub semnul competitivitatii. Lucratorii buni pot oferi companiei un avantaj fata de concurenti, dar numai daca sunt indeplinite toate normele specifice si angajatul se simte respectat. O strategie solida a managerierii resurselor umane in constructii se va concentra pe mentinerea unor relatii bune cu lucratorii, ceea ce inseamna oferirea de stimulente competitive si asigurarea ca mediul de lucru este propice dezvoltarii carierei acestora.

Spre exemplu, Humansource poate asigura in cadrul serviciilor oferite diverse avantaje care sa creasca eficienta. Printre acestea se numara intocmirea fluturasilor de salariu, calculul diurnelor deductibile la nivel national, dar si european, intocmirea rapoartelor specifice, prelucrarea pontajelor si multe altele. Pe langa toate acestea, o importanta deosebita o are administrarea dosarelor de personal. Inregistrarea documentelor legale si redactarea unui regulament de ordine interna sunt doar doua dintre atributiile unei societati de resurse umane eficienta.

Motivatia muncitorilor este la randul ei importanta. Aceasta poate fi definita drept caracteristica unui individ dispus sa depuna eforturi pentru un anumit obiectiv. Motivatia poate influenta dorinta unui angajat de a participa la programul de formare specific locului de munca, respectiv in cadrul constructiilor.

Cheia pentru motivarea angajatilor este capacitatea de a gasi modalitati adecvate spre a le satisface nevoile in respectivul context. Fiecare individ are nevoi diferite. Aceste nevoi pot fi impartite in cateva categorii de baza: participarea lucratorilor, recunoasterea si apartenenta la echipa. Pentru participarea lucratorilor, multi angajati sunt motivati atunci cand sunt „imputerniciti” si isi resimt importanta individuala in intregul ansamblu. Participarea si implicarea lor totala este importanta in realizarea unui proiect de succes. Cand angajatii se simt imputerniciti in astfel de moduri, vor lucra pentru a satisface atat propriile nevoi, cat si nevoile companiei in ansamblu.

Un exemplu in acest sens este un bonus financiar pentru identificarea modalitatilor de imbunatatire a calitatii operatiunilor realizate in cadrul companiei. La fel de utile este punerea la dispozitie a unor servicii medicale corespunzatoare. Un sistem de recompensare bine pus la punct va eficientiza procesul de dezvoltare si finalizare a proiectului.

Un program de mentorat poate fi un instrument excelent pentru antrenarea si satisfacerea personalului din constructii. Angajatii veterani isi pot impartasi cunostintele luand noi angajati sub aripa lor la locul de munca. Acest lucru ii ajuta pe noii angajati sa se familiarizeze cu santierul de constructii si cu cultura companiei, stimuleaza prieteniile intre angajati si asigura transmiterea cunostintelor valoroase de la un angajat la altul, indeplinind, in acelasi timp, dorinta de dezvoltare a noului angajat. De asemenea, aceasta metoda dezvolta si posibilitatea conturarii unui spirit de echipa mult mai strans si cu rezultate vizibile intr-un timp mai scurt. Toate aceste beneficii ii pot ajuta pe noii lucratori sa vada ca firma in cadrul careia au ajuns sa activeze este un loc prielnic dezvoltarii lor, iar dorinta de a ramane fideli acestui post va creste exponential.

In industria constructiilor, oamenii sunt cele mai valoroase resurse. Rolurile si responsabilitatile societatii de resurse umane in cele mai bune companii de constructii se concentreaza in jurul bunastarii angajatilor si ajuta fiecare lucrator sa-si atinga potentialul, contribuind, in acelasi timp, la succesul companiei. Totul incepe cu procesul de recrutare si selectie, urmand cele mai bune practici pentru a atrage, dezvolta, recompensa si pastra lucratorii calificati.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram