Evaluarea performantelor profesionale - Ce rol are si cum ajuta acest proces o companie

Companiile interesate de imbunatatirea activitatilor si modului de lucru se pot gandi la evaluarea performantelor profesionale ale angajatilor. Mai exact, acestia pot trece printr-un proces de evaluare la locul de munca, cu scopul de a descoperi nivelul de implicare al acestora, performantele si chiar noi obiective acolo unde este cazul.

Descopera in acest articol importanta evaluarii la locul de munca pentru o companie activa pe piata.

1. Evaluarea performantelor profesionale intr-o companie – Ce se poate identifica printre angajati

Potrivit Codului Muncii in Romania, angajatorii au dreptul sa evalueze periodic angajatii si mai exact performanta lor in companie, rezultatele obtinute in diverse departamente sau proiecte. 

Exista o serie de criterii de evaluare pe care un angajator le poate adopta in procesul de testare. Acesti indicatori sunt mentionati atat de legislatia in vigoare, cat si in contractele de munca. Iata, in linii mari, ce reuseste sa descopere un angajator atunci cand evalueaza un angajat:

  •  Performantele unui angajat se vad, in buna masura, in cifre, rezultate si rapoarte.
  • Proiectele duse la bun sfarsit reprezinta un atu pentru angajat, in cazul unei evaluari in firma.
  • Relatiile de comunicare si cooperare in companie sunt evidentiate de o evaluare profesionala completa. Acestea pot fi imbunatatite acolo unde este cazul.
  • Departamentele vulnerabile sau cele neperformante pot fi schimbate fie total, fie partial, dupa analiza unui raport in acest sens.

2. Ce factori pozitivi influenteaza performanta profesionala

Evaluarea performantei profesionale este un proces adoptat in majoritatea companiilor medii si mari ce activeaza pe piata din Romania. Este mai mult decat recomandat ca un angajator sa descopere punctele forte dar si cele vulnerabile pentru care se vor recomanda o serie de schimbari si implementari de noi metode de lucru.

Calitatea timpului de lucru, mediul si conditiile de lucru, salarizarea, intensitatea jobului, sprijinul oferit din partea managerilor si implicarea pentru fiecare proiect in parte sunt cativa dintre factorii pozitivi care pot influenta performanta profesionala. Sentimentul de realizare profesionala este sustinut de proiectele duse la bun sfarsit si scopurile atinse in companie.

3. Care este procedura evaluarea performantelor angajatilor

Evaluarea performatelor unor angajati in companie se face conform unor proceduri standard, insa si in functie de activitati. O asemenea evaluare poate avea loc anual sau trimestrial, cu ajutorul managerilor departamentului de resurse umane sau celor cu experienta in aceasta directie. Chiar si sefii de departament pot fi implicati intr-o evaluare profesionala, potrivit procedurilor deja stabilite in companie. 

Scopul este acela de a identifica atat punctele forte ale angajatilor, dar si cele care necesita imbunatatiri. Iata, in liinii mari, care sunt procedurile ce tin de evaluarea performantelor profesionale ale unui angajator:

  • Persoana care va efectua evaluarea va analiza, in primul rand, fisa postului.
  • Urmeaza sa se stabileasca atat criteriile de evaluare cat si metoda necesara in aceasta directie.
  • Angajatul este apoi evaluat, in companie, unde are loc un interviu.
  • In cazul performantelor, se poate stabili un bonus pentru angajat. In caz contrar, se vor lua imbunatatiri cu privire la modul de lucru.
  • Raportul final al evaluarii respective va continue pasii mentionati mai sus, inclusiv masurile ce se pot aplica rapid.

Este important de subliniat ca angajatul poate primi o fisa de evaluare, fie atasata ca un act aditional la contractul deja existent, fie ca un nou document, semnat de managerii implicati in acest proces.

4. Ce criterii de performanta profesionala sunt luate in considerare

Un proces de evaluare profesionala trebuie sa fie realizat in mod obiectiv si corect. Indicatorii de performanta presupun o analiza a experientei acumulate la locul de munca, a atributiilor mentionate in fisa postului, capacitatea angajatului de a lucra in echipa sau independent daca este cazul, calitatea muncii. Creativitatea si proactivitatea sunt atribute de care se tine cont atunci cand are loc o evaluare.

Asadar, se poate spune ca evaluarea performantelor profesionale vine la pachet cu multe beneficii pentru detinatorii de companii. Astfel, un raport detaliat va sublinia atat abilitatile angajatilor, modul optim de lucru, dar si schimbarile necesare pentru imbunatatirea performantelor acestora intr-o companie dinamica.

Sursa foto: Pixabay.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram