Meseria de asistent medical generalist este considerata una foarte nobila, dar si plina de provocari. Ea este la mare cautare, atat in Romania, cat si in strainatate. Daca te consideri o persoana curajoasa si iti doresti sa ii ajuti pe cei din jurul tau, nu exista nici un motiv pentru care sa nu o practici. Totusi este esential sa stii cat mai multe lucruri despre ce presupune, unde poti lucra, ce scoli trebuie sa urmezi sau care sunt plusurile si minusurile meseriei.
Cuprins
1. Meseria de asistent medical - cum ajungi sa o practici
Pentru a ajunge asistent medical ai nevoie de cursuri specialitate. Acestea se pot tine atat in cadrul unei facultati de profil, cat si la o scoala postliceala sanitara. Ca sa te inscrii la o scoala postliceala nu ai nevoie de bacalaureat, pentru ca admiterea se face in baza unui interviu sau a unui test de aptitudini. Odata ce ai ajuns aici, urmeaza trei ani de studii. Atunci cand alegi scoala pe care o urmezi, asigura-te ca este acreditata, pentru ca altfel nu vei putea lucra in domeniu. Programa este foarte bine pusa la punct si include ore teoretice, dar si practice, in cadrul carora vei intelege tot ce presupune meseria de asistent medical generalist. La finalul celor trei ani de studii, trebuie sa dai un examen scris si practic si sa sustii un proiect, ca o mica licenta.
In cazul in care vrei sa urmezi o facultate de profil pentru a deveni asistent medical, ai nevoie de diploma obtinuta la bacalaureat. De asemenea, admiterea presupune mai multe examene din materii precum biologie si chimie sau fizica la alegere. Cursurile acestea dureaza patru ani.
Primul an de studiu presupune diferite materii, precum:
- Biochimie
- Embriologie și genetică
- Igienă, prevenirea și controlul infecțiilor
- Farmacologie
- Elemente de statistică și informatică medicală
- Tehnici de nursing și investigații
- Comunicare profesională
- Administrarea medicamentelor
- Microbiologie, virusologie, parazitologie
- Anatomia și fiziologia omului
- Biofizică și imagistică medicală
Anul 2 de studiu include:
- Nutriție și dietetică
- ORL și nursing specific
- Dermato-venerologie și nursing specific
- Management și legislație sanitară
- Gastroenterologie și nursing specific
- Boli infecto-contagioase și nursing specific
- Chirurgie generală și nursing specific
- Endocrinologie și nursing specific
- Cardiologie și nursing specific
- Epidemiologie și sănătate publică
Anul 3 de studiu implica:
- Psihologie medicală
- Neurologie și nursing specific
- Anestezie, terapie intensivă și nursing specific
- Gerontologie, geriatrie și nursing specific
- Obstetrică, ginecologie și nursing specific
- Conduita în urgențe medico-chirurgicale, situații de criză și dezastre
- Oncologie și nursing specific
Desigur, acestea sunt doar cateva dintre cursurile la care va lua parte un student.
Despre meseria de asistent medical se poate spune ca este o adevarata placere, mai ales daca ai o inclinatie spre ingrijirea celor din jur. Totusi, ea implica multe sacrificii pe care trebuie sa le faci. Acest loc de munca este potrivit pentru cei care nu se pierd cu firea atunci cand vad sange sau diferite rani, sunt pasionati de anatomie, au viteza buna de reactie, empatie, dar si multa rabdare, pentru ca vei lucra, de cele mai multe ori, cu persoane invarsta. Trebuie sa intelegi foarte bine oamenii pe care ii vei avea in grija si nevoile lor.
De asemenea, profesia de asistent medical presupune calitati morale si profesionale. Ai nevoie de integritate si sa iti asumi responsabilitatea fata de un pacient. In plus este important sa stii cum sa te organizezi foarte bine si sa ai o rezistenta crescuta la stres. Mai mult decat atat, ai obligativitatea de a nu face discriminari si sa urmezi regulile impuse. Asadar, poti ajunge sa practici aceasta meserie daca ai simtit ca este vorba despre tine in randurile de mai sus.
2. Ce inseamna asistent medical generalist
Cu siguranta te-ai intrebat pana acum ce inseamna meseria de asistent medical. Ei bine, ea este o indatorire foarte importanta si presupune asistarea in mod individual a unei persoane bolnave sau sanatoase, in diferite activitati care sustin mentinerea sanatatii sau recuperarea ei, pana cand pacientul se poate ingriji singur.
Aceasta ocupatie este foarte importanta in sistemul de sanatate. Adevarul este ca doctorii nu s-ar descurca fara asistentii medicali in foarte multe privinte. Locul de munca are trei elemente importante: prevenirea bolilor, ingrijirea persoanelor de toate varstele si promovarea sanatatii.
FISA POSTULUI DE ASISTENT MEDICAL GENERALIST
- preluarea pacientilor internati si repartizarea lor in saloane;
- instruirea bolnavilor cu privire la regulamentul de ordine interioara;
- va observa starea pacientului si simptomele acestuia la internare;
- inregitratea si masurarea functiilor vitale ale pacientului;
- instiintarea medicului la nevoie;
- ingrijirea pacientului conform planului dat de medic si instiintarea lui periodica despre progrese sau regrese;
- pregatirea pacientului pentru diferite interventii si supravegheaza transportul lui;
- ajuta medicul sa efectueze procesul de investigatie;
- administrarea de medicamente pe cale orala, cutanata, injectabila;
- efectuarea perfuziilor, sondajelor gastrice, clismelor, analizelor;
- resuscitare cardio-respiratorie;
- efectuarea anumitor tratamente la cererea medicului;
- acordarea de prim ajutor;
- pastrarea in siguranta a tuturor documentelor legate de un pacient;
- participarea impreuna cu medicul la vizite in salonul pacientului;
- observarea apetitului pacientilor si verificarea meselor;
- monitorizarea bolnavului conform prescriptiei medicale;
- respectarea secretului profesional si a codului de etica;
- preluarea de medicamente si redistribuirea lor;
- respectarea programului de munca;
- respectarea regulamentului de ordine interioara;
- supravegherea vizitelor pacientilor;
- participarea la activitati medicale de cercetare ;
- participarea la procesul de formare a viitorilor asistenti medicali;
- pregatirea echipamentelor si ustensilelor pentru diferite interventii;
- pregatirea preoperatorie a pacientului si ingrijirea postoperatorie;
- pregatirea pacientilor pentru externare;
- respectarea normelor de igiena;
- decontaminarea materialului pentru interventii;
2.1. Ce alte specializari poate avea un asistent medical
Un asistent medical isi poate alege din mai multe specializari pe cea care considera ca i se potriveste cel mai bine. Nu trebuie sa iti faci griji daca esti la inceput de drum si nu stii exact ce vrei. In timpul anilor de studii vei ajunge sa indragesti mai mult o specializare decat alta. Astfel, poti opta pentru:
- Asistent medical generalist - este principalul ajutor al medicului si il asista in timpul investigatiilor clinice, la practici uzuale, administrarea diferitelor tratamente prescrise de medic si multe altele. Un asistent medical generalist poate face cursuri pentru a se specializa in: nutritie, radiologie si imagistica, balneofiziokinetoterapie, laborator sau igiena si sanatate publica.
2.2. Unde poti lucra ca asistent medical generalist
Motivatia pentru meseria de asistent medical generalist consta in faptul ca o poti practica atat in tara, cat si in strainatate, acest loc de munca fiind extrem de cautat inca de la inceputul timpurilor.
In Romania, ai posibilitatea de a lucra ca asistent medical la stat sau la privat. In cazul institutiilor medicale de stat, postul se obtine prin depunerea unui dosar care sa contina: CV, cerere de inscriere la concurs, copia buletinului, copie dupa diplomele de studii, cazierul judiciar, carnetul de muca si o adeverinta medicala care sa ateste sanatatea). Dupa aceea, se organizeaza un concurs in care se sustine o proba practica, un interviu si o proba teoretica.
Daca iti doresti un loc de munca la privat, trebuie sa stii ca nu vei mai da nici un concurs, insa este posibil sa treci printr-o perioada de proba. Tot ce trebuie sa faci este sa iti depui CV-ul si sa intrunesti anumite competente pe care institutia le cauta.
In cazul in care vrei sa pleci in afara tarii, vei avea nevoie de o agentie de recrutare. Aceasta te ajuta sa iti gasesti un job exact pe gustul tau si sa parcurgi cu brio procesul de intocmire si obtinere a diplomei valabile in tara unde urmeaza sa pleci.
Sunt o multime de locuri de munca disponibile pentru o persoana care are studii de asistent medical. De exemplu, angajatorii din strainatate pot oferi contract pe perioada nedetermina, cazare gratuita pe intreaga durata de colaborare, decontarea cheltuielilor de transport si multe alte beneficii. De asemenea, angajatii sunt ajutati sa intocmeasca si sa obtina recunoasterea diplomei din Romania si au asigurat suport pe perioada contractuala.
Criteriile de angajare nu sunt deloc foarte pretentioase. Pot aplica la un astfel de loc de munca cei care sunt in posesia diplomei de asistent medical generalist si a certificatului de membru OAMMR. In plus, trebuie sa fii o persoana seriosa si motivata, sa cunosti limba tarii respective, iar experienta in domeniu nu este o necesitate.
3. Avantaje si dezavantaje in meseria de asistent medical
Ca orice meserie, cea de asistent medical are avantajele si dezavantajele ei. Pentru inceput, iata cante dintre avantaje:
- lucrezi intotdeauna in echipa, ceea ce presupune impartirea sarcinilor si ingrijirea cat mai eficienta a pacientilor;
- ai o activitate diversa care nu iti da voie sa te plictisesti niciodata;
- multi pacienti raman prieteni ai asistenilor medicali, pentru ca au legat o conexiune puternica in timp;
- este un job al viitorului, unde sunt intotdeauna oportunitati de angajare in diferite institutii medicale private sau de stat, atat in tara, cat si in staintate;
- specializarea tine trei sau patru ani, ceea ce este putin in comparatie cu facultatea de medicina;
- in functie de specializarea aleasa poti intalni cele mai uimitoare cazuri si poti manevra aparaturi de ultima generatie;
Dezavantaje ale meseriei de asistent medical generalist:
- programul de munca este unul neobisnuit si presupune ture de noapte, dar si multe ore suplimentare;
- responsabilitatea este foarte mare, pentru ca in grija ta se afla viata unui pacient;
Desigur, riscurile meseriei de asistent medical nu sunt putine si trebuie sa le cunosti pentru a te decide daca acest loc de munca ti se potriveste sau nu. De exemplu, poti intra in contact destul de rapid cu anumite virusuri sau boli pe care pacientii internati le-au. De asemenea, unele sectii opereaza cu agenti dezinfectanti si medicamente citotoxice care pot supune personalul la risc. Leziunile sau afectiunile coloanei vertebrale intra si ele in aceasta categorie. Un asistent medical manipuleaza pacientii, ceea ce inseamna o greutate suplimentara foarte mare pentru spate. Nu in ultimul rand, stresul este un factor care cuprinde orice angajat din instrustria medicala.
Profesia de asistent medical vazuta prin ochii pacientului este cu adevarat nobila. Foarte multe persoane sunt intrebate de ce sa alegi meserie de asistent medical?. Ei bine, majoritatea dintre ei simt nevoia de a alina durerea celor bolnavi sau suferinti. Pe langa simpla administrare a unui medicament, empatia fata de cel de langa tine este foarte importanta, pentru ca il ajuta psihic sa nu se considere singur pe lume, mai ales atunci cand vine vorba despre persoane invarsta. De asemenea, gandul ca poti face ceva bun si sa lasi o amprenta in viata cuiva este o alta motivatie. Ca asistent medical inveti sa cunosti oamenii si sa pretuiesti mult mai mult viata. De asemenea, multe persoane care practica acest job zi de zi au in spate o istorie impresionanta. De cele mai multe ori, au vazut in tinerete sau in copilarie oameni neajutorari. Atunci cand un pacient iti multumeste pentru tot ce ai facut pentru el, nu poti sa ramai indiferent.
Asadar, acum stii totul despre despre meseria de asistent medical generalist. Crezi ca ti se potriveste? Daca raspunsul este da, atunci scolile de specialitate te asteapta cu bratele deschise. In cazul in care ai deja o diploma si iti doresti un job bine platit, ia in considerare colaborarea cu o companie de recrutare.
Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com