Piata muncii din Romania ultimilor 30 de ani a fost una cu evolutii neasteptate, chiar haotica pe alocuri, evoluand in tandem cu economia, cu cresterea nivelului de trai, dar si cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In prezent, din cei aproximativ 19 milioane de locuitori rezidenti ai tarii, aproximativ 8,5 milioane fac parte din categoria populatiei civile, dintre acestia 5,5 milioane fiind salariati. O caracteristica a pietei muncii din Romania ultimilor ani a fost creata de exodul masiv al lucratorilor romani catre tarile din vestul Europei. Aceasta situatie a avut urmari destul de serioase asupra economiei, mai ales in conditiile in care majoritatea celor plecati fac parte din categoria de varsta 24-55 de ani si lucreaza, in special, in domenii precum constructii, industrii, IT, tocmai zonele in care forta de munca era oricum deficitara in Romania.
In articolul de mai jos veti afla care sunt perspectivele fortei de munca in tara pe termen scurt si mediu, in conditiile pandemiei actuale de Coronavirus, si care sunt caracteristicile crizei fortei de munca de aici, precum si unele solutii ce pot fi aplicate pentru a limita efectele asupra dezvoltarii sanatoase a economiei.
Cuprins
1. Piata fortei de munca in Romania - Perspective pe termen scurt si mediu
Ultimele statistici au aratat ca rata de ocupare a resurselor de munca din Romania este de aproape 70%, barbatii avand in aceasta directie o pozitie superioara fata de femei. Cei aproximativ 5,5 milioane de salariati lucreaza in 3 domenii mai importante: in sectorul serviciilor sunt angajate aproape 3,5 milioane de lucratori, in industrie si constructii 1,9 milioane de angajati, iar in agricultura si silvicultura doar 130000 de persoane.
Criza pandemica a provocat in ultima perioada modificari si in structura fortei de munca, multi dintre angajati ajungand someri sau fiind obligati sa isi schimbe domeniul de activitate. In anul 2021 economia si-a revenit, iar pentru perioada imediat urmatoare se intrevede o accentuare a recrutarii de personal, atat in domeniul serviciilor (mai ales hoteluri, restaurante), cat si in constructii si IT.
Modificari in urmatorii ani, conform specialistilor in resurse umane, vor fi inregistrate in privinta salarizarii. Majoritatea tinerilor ce vor patrunde pe piata muncii nu par dispusi in acceptarea salariului minim pe economie, preferand sa-si deschida afaceri proprii. Acest lucru va crea o presiune pe piata muncii, mai ales in domeniile cu personal deficitar, unde vor avea loc cresteri salariale importante. Acestei presiuni i se adauga si intentia altor romani de a se adauga celor aproximativ 3,5 milioane stabilite in diferite tari din vestul Europei, unde sunt cautate in special calificari care sunt oricum slab reprezentate in randul fortei de munca din Romania.
O alta directie care are din ce in ce mai multi adepti este oferirea de catre angajator a oportunitatilor de dezvoltare personala. Aproximativ 30% dintre tinerii ce isi vor cauta un loc de munca in viitorul apropiat declara ca ar fi de acord cu obtinerea unui salariu mai mic la inceput, avand in schimb sansa de a invata lucruri noi, care sa-i ajute sa aiba succes in viitor pe piata muncii.
2. Criza fortei de munca in Romania - Caracteristici si solutii viabile
Dupa zeci de ani de supraabundenta a fortei de munca, ceea ce a dus la aparitia somajului si a salariilor mici, in ultimul timp are loc o adevarata criza in acest domeniu determinata de lipsa lucratorilor, mai ales in anumite domenii cheie pentru dezvoltarea economica sanatoasa a Romaniei.
Cauzele acestei crize sunt multiple, in principal doua aducand in scena actuala situatie. In primul rand, este vorba despre parasirea temporara sau definitiva a tarii de catre milioane de romani, ceea ce a creat o clara lipsa a fortei de munca. In al doilea rand, este vorba despre desfiintarea, cu aproximativ 10 ani in urma, a numeroaselor scoli profesionale si incurajarea tinerilor de a merge la licee teoretice, ceea ce a dus la deficitul de profesionisti din anumite domenii, precum instalatorii, electricienii, mecanicii etc.
Situatia este destul de dificila, angajatorii avand de multe ori mari probleme in a gasi lucratori calificati sau necalificati, mai ales in acele zone din tara in care industria este dezvoltata. Solutia deficitului de personal poate avea rezolvari temporare prin aducerea personalului din afara Uniunii Europene, prin mutarea persoanelor aflate in zone mai putin dezvoltate ale tarii catre zonele industriale si prin asigurarea transportului lucratorilor pe distante din ce in ce mai lungi. Aceasta solutie nu are rezultate pe termen lung, specialistii in resurse umane evidentiind trei rezolvari mai eficiente:
- pregatirea unor lucratori calificati prin intermediul sistemului de invatamant dual;
- incurajarea romanilor din afara granitelor sa se intoarca in tara prin plata unor salarii competitive la nivel european;
- integrarea persoanelor care nu au lucrat niciodata sau care sunt somere in forta de munca activa.
In concluzie, forta de munca din Romania se afla intr-o perioada cu multe schimbari, evolutia viitoare fiind destul de greu de inchipuit. Principala schimbare va fi trecerea de la locurile de munca necalificate catre cele in care este necesara existenta unor cunostinte destul de aprofundate.
Surse foto:
shutterstock.com