In ultimul timp, tot mai multe afaceri mici precum si companii mai mari aleg sa inchirieze forta de munca de care au nevoie, in loc sa faca angajari pe perioada nedeterminata. Acestia recurg la aceasta metoda, denumita leasing de personal, din mai multe motive, de exemplu daca activeaza intr-un domeniu sezonier, cum este cazul hotelurilor, restaurantelor si cafenelelor din statiuni turistice, firmelor de constructii sau de organizari de evenimente, care au nevoie de mai multa forta de munca doar in anumite perioade ale anului, nu mereu.
De asemenea, daca activitatea firmei tale presupune desfasurarea de proiecte in alta tara sau in alta localitate decat cea unde ai sediul, ori daca esti un antreprenor la prima afacere si nu vrei sa iti asumi riscuri prin angajarea multor persoane pe perioada nedeterminata, tot leasingul de personal te ajuta sa iti dezvolti activitatea si sa ai un business profitabil, avand in vedere economiile pe care le faci daca apelezi la leasingul de personal.
Cuprins
1. Leasingul de personal - Definitie
Conform Codului Muncii, leasingul de personal presupune existenta a trei parti, si anume: agentul de munca temporara, utilizatorul si salariatul de munca temporara.
Agentul de munca temporara este de fapt o firma specializata in domeniul resurselor umane, care ofera si servicii de leasing de personal, printre cele obisnuite de recrutare, selectie, administrare de personal, payroll si consultanta.
Utilizatorul este societatea care are nevoie de un anumit numar de angajati, pe o anumita perioada de timp. In acest sens, incheie un contract cu agentul de munca temporara, care ii pune la dispozitie, in schimbul unei sume negociate, forta de munca necesara pentru desfasurarea activitatii sezoniere, cum ar fi femei de serviciu, muncitori in constructii, chelneri sau soferi.
Salariatul de munca temporara este muncitorul care lucreaza o anumita perioada de timp pentru societatea utilizatoare, fiind in tot acest timp angajat cu contract de munca la firma specializata in leasing de personal.
Prin urmare, daca ai o activitate sezoniera sau inca nu stii cat de profitabila va fi afacerea ta, poti evita sa faci angajari pe perioada nedeterminata, daca apelezi la un agent de munca temporara care iti va inchiria forta de munca de care ai nevoie, fara sa ai alte obligatii si cheltuieli care tin de legislatia muncii si a normelor fiscale.
2. Ce avantaje si dezavantaje are leasingul de personal?
Inainte de a recurge la aceasta solutie, trebuie sa stii care sunt atat avantajele, cat si dezavantajele leasingului de personal.
Avantaje
- Mai putine costuri si birocratie
Daca inchiriezi forta de munca de la firma de leasing, scapi de formalitatile complexe si care consuma mult timp oricarui angajator in vederea angajarii pe perioada nedeterminata a unei persoane. Astfel, nu vei mai avea obligatii precum recrutarea, intervievarea, elaborarea documentelor de angajare, inregistrarea salariatilor la autoritatile competente, plata salariilor, a taxelor si contributiilor la stat, a concediilor de odihna sau medicale, a bonusurilor, a tichetelor de masa sau asigurarilor medicale.
In caz contrar, daca ai fi incheiat un contract de munca direct cu lucratorul, ai fi avut nevoie de un specialist in salarizare si fiscalitate, precum si de un contabil, care sa tina toate evidentele si sa realizeze toate platile, astfel incat sa iti desfasori activitatea in legalitate. In situatia leasingului de personal, toate aceste obligatii sunt in sarcina agentului de munca temporara, care este adevaratul angajator al muncitorului.
- Gasesti mai usor persoanele potrivite
Societatile de leasing de personal lucreaza cu portofolii extinse de muncitori, din cele mai diverse domenii, ceea ce inseamna ca vei gasi repede si usor persoanele specializate si calificate, de care ai nevoie, fara sa perzi timp cu anunturile de joburi la care se prezinta multi oameni fara calitatile experienta necesare in activitatea firmei tale.
- Te poti concentra pe lucruri mai importante
Daca ai forta de munca specializata si nu trebuie sa mai depui niciun efort in ceea ce priveste administrarea personalului, inseamna ca ai mai mult timp la dispozitie pentru a te ocupa de dezvoltarea afacerii tale, pentru obtinerea unor profituri mai mari.
Dezavantaje
Avand in vedere ca nu sunt angajatii tai propriu-zis, ci ai agentului de munca temporara, si nu ai la fel de mult control asupra lor, s-a putea sa intampini probleme de comunicare cu muncitorii care nu vor avea un sentiment de loialitate si fidelitate fata de firma ta.
In concluzie, cu bune si cu rele, leasingul de personal este o solutie rentabila pentru antreprenorii si companiile care au nevoie de forta de munca doar in anumite perioade.
Sursa foto: Pexels.com