Personalul este, fara indoiala, una dintre cele mai importante componente ale unei afaceri de succes. Dincolo de ideea din spatele unui business si de metodele de a o pune in practica, trebuie sa ai la dispozitie oamenii potriviti, care sa contribuie la transformarea acesteia in realitate.
Exista mai multe tehnici de recrutare a personalului de care sa tii cont, pentru a face cele mai bune alegeri in ceea ce priveste angajatii. Procesul are mai multe etape si exista un numar de aspecte pe care este esential sa le iei in considerare. In cele ce urmeaza, poti afla mai multe despre modalitati de recrutare a resurselor umane, care te vor ajuta sa-ti dezvolti afacerea.
Cuprins
1. Tehnici de recrutare - pasi esentiali de luat in considerare
Scopul procesului de recrutare pare, la prima vedere, usor de indeplinit: a gasi persoana potrivita pentru pozitia avuta in vedere. Totusi, este adesea complicat sa iei cea mai buna decizie, pentru ca exista nenumarati factori individuali, greu de evaluat. Pe langa calificarea profesionala care corespunde cerintelor tale, este importanta si capacitatea candidatului de a se integra in noul mediu, pentru a putea sa isi foloseasca in mod optim abilitatile.
Principalele etape ale unui proces de recrutare eficient si riguros sunt:
- Definirea postului, care trebuie sa contina
- rolul pozitiei in cadrul afacerii;
- principalele activitati de indeplinit;
- locul ocupat in structura ierarhica;
- responsabilitatile si prerogativele;
- legatura cu celelalte posturi;
- conditiile de munca;
- aspectele specifice pozitiei vizate (de exemplu, posibilele dificultati).
- Elaborarea profilului candidatului ideal, avand in vedere competentele acestuia (expertiza in domeniul vizat, cunostinte obtinute prin studii, calitati personale si sociale), dupa cum urmeaza:
- abilitati indispensabile (constituie un criteriu de eliminare);
- competente importante (sunt necesare pentru indeplinirea cu succes a sarcinilor de lucru);
- abilitati complementare (reprezinta un plus, dar nu sunt obligatorii).
- Alegerea metodelor de recrutare care pot fi:
- interne (recrutarea este realizata prin intermediul propriului departament HR);
- externe (procesul este delegat unei firme specializate in recrutare si selectie, care se poate ocupa, de asemenea, de salarizare si administrarea dosarelor de personal).
- Alegerea canalelor de recrutare, diferite in functie de nevoile fiecarui business si de profilul candidatilor:
- metode de recrutare online, prin intermediul site-urilor de anunturi sau al retelelor de socializare;
- folosirea unei baze de date de CV-uri;
- recrutare interna, mobilizand persoanele deja angajate la firma;
- cooptare (prin intermediul recomandarilor oferite de angajati);
- anunturi fizice si discutii directe cu eventualii candidati;
- utilizarea serviciilor de leasing de personal.
- Stabilirea metodelor de evaluare:
- teste (de personalitate, de aptitudine, de inteligenta etc.);
- interviu individual;
- interviu in grup.
2. Metode de recrutare a resurselor umane - criteriile cele mai apreciate de catre angajatori
In timpul interviurilor, angajatorii isi manifesta preferinta pentru un anumit criteriu, pe care il pun mai presus de toate celelalte. Astfel, se asigura ca pot sa identifice persoana potrivita pentru necesitatile afacerii lor. Printre cele mai apreciate aspecte ale evaluarii, se numara:
Motivatia candidatului
Daca, in cazul intreprinderii tale, procesul de selectie este indelungat, avand mai multe etape si probe de testare a abilitatilor de lucru, poti lua in considerare si modul in care candidatul reactioneaza la aceasta prelungire, ca un semn al interesului aratat pentru locul de munca si activitatea din cadrul afacerii tale.
Diploma si experienta adecvata
Adesea, recrutorii pun pret pe diploma si scoala absolvita, pentru a putea sa diferentieze candidatii. In afara de acest aspect, este importanta experienta, deoarece astfel iti poti face o idee despre performanta la care sa te astepti din partea viitorului angajat.
Recomandarile profesionale
Multi angajatori considera recomandarile profesionale un factor decisiv pentru a departaja candidatii. De asemenea, in ultimul timp se ia in considerare si contul de pe retelele de socializare, pentru a descoperi mai multe detalii despre personalitatea si comportamentul acestora.
Asteptarile financiare
O alta metoda de recrutare a personalului tine de negocierea salariului. Factorul financiar este, cu siguranta, important atat pentru angajatori, cat si pentru cei care isi cauta un loc de munca. Asteptarile salariale realiste indica detalii despre modul in care priveste candidatul chestiunea remuneratiei. Acesta ar trebui sa discute deschis despre acest lucru, pentru ca impreuna sa ajungeti la un consens, de la bun inceput.
Preocuparea pentru eventualele dificultati si provocari
Mai ales atunci cand candidatul ajunge in ultima faza de selectie, este important interesul pe care il arata acesta fata de aspectele care i-ar putea pune probleme in timpul desfasurarii activitatii. O astfel de preocupare nu descalifica, ci, din contra, arata dorinta de a indeplini sarcinile de lucru la cele mai inalte standarde.
Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, atunci cand este nevoie de recrutarea in vederea ocuparii unui post nou sau ramas liber. Fiecare etapa a procesului de angajare trebuie delimitata in mod exact, pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Sursa foto: Shutterstock.com