Permis de sedere in Romania - aspecte esentiale atat pentru angajatori, cat si pentru viitorii angajati cu privire la acest document

Pentru un cetatean strain si pentru unele firme poate fi dificil de inteles procesul de angajare a personalului din afara tarii. Informatiile incomplete sau chiar lipsa acestora pot da batai de cap atat viitorilor angajati, cat si angajatorilor. Poti gasi aici cele mai importante aspecte despre permisul de sedere: ce inseamna, unde se face, cate tipuri sunt, care este valabilitatea fiecaruia, ce documente sunt necesare, care sunt conditiile de acordare si alte informatii utile.

1. Permisul de sedere - informatii generale, tipuri

Exista mai multe tipuri de permis de sedere, cele mai des folosite fiind permisul de sedere pe termen lung, numit si permis de sedere permanenta, permisul de sedere in scop de munca si permisul de sedere temporara.

1.1. De ce este nevoie de un permis de sedere in Romania?

Principalele motive pentru care un cetatean al unui stat non-UE/SEE ar avea nevoie de un permis de sedere in Romania sunt urmatoarele:

  • reintregirea familiei
  • angajare
  • startul unei afaceri
  • studii
  • cercetare stiintifica
  • activitati religioase

Daca esti cetatean strain, trebuie sa stii ca este de datoria ta ca pe teritoriul Romaniei sa ai asupra ta in permanenta documentele de identitate si pasaportul sau permisul de sedere. De asemenea, este obligatoriu sa prezinti aceste documente in cazul in care iti sunt cerute pentru legitimare sau verificare de catre politie sau de catre ofiterii Inspectoratului pentru Imigrari.

Dupa ce intri in posesia primului tau permis de sedere, vei primi si un CNP (Cod Numeric Personal) format din 13 cifre. Acesta va fi prezent pe toate documentele ulterioare si este unic, in sensul ca ti se acorda o singura data, indiferent de numarul de permise pe care le vei obtine in viitor. El se schimba doar in cazul in care devii persoana de cetatenie romana.

1.2. Permisul de sedere pe termen lung/Permisul de sedere permanenta

Legea privind permisele de sedere care reglementeaza conditiile de obtinere ale acestora spune ca pentru obtinerea dreptului de sedere pe termen lung este necesara prezenta continua si legala in ultimii 5 ani pe teritoriul Romaniei. Acest lucru implica o perioada de absenta care sa fie mai mica de 6 luni consecutive, dar care sa nu depaseasca 10 luni in total. Aceasta perioada se reduce la jumatate daca beneficiezi de protectie internationala in Romania si esti casatorit de cel putin 5 ani cu un cetatean roman.

Din perioada de absenta se scad deplasarile in strainatate, indiferent de scopul acestora, daca poti prezenta acte care sa dovedeasca transportul. Bineinteles, este necesar ca in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii sa fi avut drept de sedere temporara in mod continuu.

Alte conditii pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a obtine permisul de sedere permanenta sunt urmatoarele:

  • ai o asigurare sociala de sanatate
  • cunosti limba romana cel putin la un nivel satisfacator
  • nu reprezinti un pericol pentru ordinea publica sau pentru securitatea nationala
  • te poti intretine, avand un salariu cel putin la nivelul salariului de baza minim brut (in cazul in care esti membru de familie al unui cetatean roman nu este nevoie sa indeplinesti aceasta conditie)
  • detii un spatiu de locuit

Un permis de sedere pe termen lung iti garanteaza aceleasi drepturi pe care le are un cetatean roman, cum ar fi dreptul la securitate sociala. Totodata, ti se vor echivala studiile, iar diplomele obtinute in strainatate vor fi recunoscute si pe teritoriul Romaniei. Un alt aspect important este acela ca vei avea acces liber pe piata fortei de munca (vei putea lua parte la procesul de recrutare si selectie) si te vei putea inscrie in orice universitate de pe teritoriul tarii.

Permisul de sedere pe termen lung este valabil timp de:

  • 10 ani, daca esti ruda a unui cetatean roman
  • 5 ani, in restul cazurilor

In ambele cazuri exista posibilitatea de prelungire.

Atentie! Nu vei putea beneficia de permis de sedere pe termen lung in cazul in care:

  • ai un permis de sedere temporara pentru studii
  • ai o viza de scurta sedere
  • ai un permis de sedere temporar pentru munca sezoniera
  • esti solicitant de azil politic sau primesti alt tip de protectie temporara din partea statului roman

1.3. Permisul de sedere in scop de munca

Permisul unic, sau Cartea albastra a UE se obtine daca depui cateva documente cu cel putin 30 de zile inainte de a-ti expira dreptul de sedere obtinut prin viza. Poti face acest lucru fie la Inspectoratul General pentru Imigrari, fie online.

Dupa depunerea cererii, pentru obtinerea permisului de sedere in scop de munca mai sunt necesare urmatoarele documente:

  • pasaportul, atat in original, cat si o copie a acestuia
  • dovada (original si copie) a faptului ca detii legal spatiul in care locuiesti
  • contractul individual de munca si dovada salariului
  • adeverinta medicala

Acest permis trebuie sa fie reinnoit cu minim 30 de zile inainte sa expire. In caz contrar, va trebui sa depui din nou toate actele mentionate. E bine sa stii ca angajarea iti permite sa obtii un permis de sedere valabil timp de 6 luni, termen ce poate fi extins daca ambele parti sunt de acord.

Pentru afaceri, poate fi de folos sa stie ca unele agentii de plasare a fortei de munca ofera consultanta cu privire la legislatia muncii. Astfel, orice nelamurire ai avea, poti apela cu incredere la noi pentru a primi informatii exacte si corecte.

1.4. Permisul de sedere temporara

Poti obtine un permis de sedere temporara daca aplici pentru acesta cu o cerere la Inspectoratul General pentru Imigrari cu minim 30 de zile inainte de expirarea vizei. Perioada de valabilitate a acestuia este intre 1 si 5 ani. Scopul obtinerii permisului de sedere temporara trebuie sa fie acelasi cu scopul vizei. Alte conditii de acordare sunt detinerea unui document de calatorie valabil si a unei asigurari sociale de sanatate, precum si detinerea legala a unei locuinte.

Daca ai nevoie de un permis de sedere temporara pentru studii, trebuie sa depui o cerere si sa platesti taxele aferente, dar si sa depui urmatoarele acte:

  • pasaportul, in original si o copie
  • o scrisoare conform careia ai fost acceptat la studii
  • adeverinta care sa ateste ca esti inscris la o institutie de invatamant
  • dovada mijloacelor de intretinere si a faptului ca detii legal spatiul in care locuiesti
  • adeverinta medicala

1.5. Ce taxa trebuie platita pentru un permis de sedere?

Taxa ce trebuie platita pentru obtinerea unui permis de sedere in Romania difera in functie de tipul permisului, dar si in functie de alti factori, precum cursul valutar din ziua in care se efectueaza plata (pentru sumele exprimate in EURO).

2. Acte necesare pentru permisul de sedere in scop de reintregire a familiei

Exista destul de multe acte necesare pentru obtinerea unui permis de sedere pentru reintregirea familiei.

In cazul celor casatoriti, sotul/sotia cetateanului roman trebuie sa depuna o cerere. Pe langa aceasta, dosarul trebuie sa contina pasaportul, documentul de identitate si certificatul de casatorie, atat in original, cat si copii, o declaratie scrisa prin care strainul afirma ca nu mai are o alta casatorie, o dovada a faptului ca detine legal un spatiu de locuit, dovada a asigurarii sociale de sanatate si o adeverinta medicala.

In cazul in care esti strain si locuiesti impreuna cu un cetatean roman, dar nu sunteti casatoriti, poti beneficia de un permis de sedere doar daca aveti un copil si nu esti casatorit cu o alta persoana. Actele necesare sunt asemanatoare cu cele mentionate anterior, cu cateva schimbari. Si in aceasta situatie este nevoie de cerere, pasaport (original si copie), carte de identitate (original si copie), dovada a asigurarii sociale de sanatate si adeverinta medicala. In plus, sunt necesare certificatul de nastere al copilului, atat actul original, cat si o copie a acestuia, o declaratie a cetateanului roman in care sa afirme convietuirea, o dovada a detinerii legale a resedintei, dar si documente care sa dovedeasca faptul ca ambii parteneri sunt necasatoriti.

3. Prelungirea permisului de sedere

Iti poti reinnoi permisul de sedere, indiferent de tipul acestuia. Acest lucru se face cu minim 30 de zile inainte ca cel anterior sa expire. Cererea de prelungire are un termen de solutionare de 30 zile de la data la care este depusa, termen ce poate fi prelungit cu maxim 15 zile, in cazul in care este nevoie sa se faca verificari suplimentare. Pentru prelungirea permisului de sedere este nevoie de alte documente, iar lista acestora difera in functie de tipul de permis de sedere pentru care optezi.

De exemplu, pentru prelungirea permisului de sedere pentru activitati comerciale sunt necesare urmatoarele acte:

  • pasaport, in original si copie
  • certificat constatator
  • inscrieri de mentiuni
  • certificat ai principalilor indicatori economici
  • aviz tehnic
  • dovezi ale asigurarii sociale, ale mijloacelor de intretinere, precum si ale detinerii legale a spatiului sediului si al celui de locuit
  • adeverinta medicala

4. Alte aspecte pe care trebuie sa le cunosti despre permisul de sedere

Gasesti aici raspunsuri rapide pentru alte intrebari pe care le-ai putea avea cu privire la permisul de sedere pe teritoriul Romaniei:

  1. Cum obtin un permis de sedere?

Primul pas este sa soliciti dreptul de sedere, prin completarea si depunerea unei cereri la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI). Dupa ce primesti raspunsul pozitiv, este necesar sa depui o serie de documente care sa dovedeasca indeplinirea conditiilor pentru fiecare tip de permis de sedere in parte. Aceste documente trebuie depuse personal sau incarcate cu ajutorul aplicatiei online, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea vizei. 

  1. Cine elibereaza permisul de sedere?

Permisul de sedere, indiferent de tipul acestuia, este eliberat de catre formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari.

  1. Unde se face permisul de sedere?

Pentru a depune cererea pentru acordarea permisului de sedere trebuie sa te prezinti la Inspectoratul General pentru Imigrari. Dupa ce ti se va accepta cererea, tot aici trebuie sa aduci toate documentele necesare.

Permisul de sedere este obligatoriu daca vrei sa te bucuri de protectia statului roman si daca vrei sa lucrezi aici pentru o perioada de timp, fie ea mai scurta, fie ea mai lunga. De asemenea, firmele care isi doresc sa recruteze si selecteze personal strain trebuie sa fie la curent cu legislatia in vigoare. Este necesar sa te informezi corespunzator pentru a nu risca sa incalci legea.

Sursa foto: Shutterstock.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram