Tipuri de contracte de munca - care este cea mai buna optiune pentru afacerea ta

Dupa realizarea procesului de recrutare, trebuie indeplinite toate formalitatile de angajare, pentru ca activitatea sa se desfasoare conform prevederilor legale. E necesar ca angajatorii sa aleaga contractul in functie de specificul afacerii. Legea prevede mai multe tipuri de raporturi de munca, care se bazeaza atat pe Codul Muncii, cat si pe Codul Civil.

In continuare, poti afla ce tipuri de contracte de munca exista si cum sa faci cea mai buna alegere, adaptata necesitatilor business-ului tau.

1. Tipuri de contracte de munca - prevederi legale

In Romania, exista mai multe tipuri de contracte individuale de munca, fiecare incadrandu-se in anumite prevederi legale. Iata optiunile pe care le ai la dispozitie:

Contractul incheiat pe durata nedeterminata, cel mai des intalnit, pentru ca in cele mai multe cazuri este obligatorie alegerea acestuia, conform art. 12 din Codul Muncii;

Contractul incheiat pentru o perioada determinata, care poate fi ales doar in imprejurarile prevazute in art. 81 din Codul Muncii, modificat conform Ordonantei de urgenta nr. 65/2005, aprobata prin Legea nr. 371/2005.

Contractul de munca la domiciliu, reglementat prin art. 105 din Codul Muncii, care specifica faptul ca salariatii isi indeplinesc acasa atributiile, stabilindu-si pe cont propriu programul de lucru.

Contractul de munca cu timp partial, care prevede ca se lucreaza cel putin 10 ore pe saptamana si mai mult de doua ore pe zi (conform art. 101 din Codul Muncii). Acesta poate fi incheiat doar sub forma scrisa, pe durata determinata sau nedeterminata.

Contractul de ucenicie care este, conform prevederilor legale art. 4 alin. (1) din Legea nr. 279/2005, un contract individual de munca de tip particular, pe durata determinata, prin care persoana denumita „ucenic” se angajeaza sa lucreze si sa se dezvolte sub indrumarea unui angajator, persoana fizica sau juridica, care trebuie sa ii asigure salariul si indrumarea necesara;

Contractul incheiat printr-un agent de munca temporara (leasing de personal), valabil doar pentru perioade bine determinate de timp.

In afara raporturilor de munca, exista si alte tipuri care reglementeaza activitatea lucrativa, precum:

  • raporturile care au la baza contractele civile de prestari de servicii intemeiate pe Codul Civil, caz in care prestatorul nu beneficiaza de statutul de salariat si de drepturile aferente acestuia si, in plus, nu are obligatia de a achita contributiile de asigurari sociale;
  • raporturile bazate pe conventii civile de prestari de servicii, care au la baza legi speciale, in functie de domeniul specific de activitate;
  • raporturile bazate pe contracte de voluntariat, ale caror baze au fost stabilite prin Legea voluntariatului nr. 195/2001, modificata mai apoi prin Ordonanta Guvernului nr. 58/2002.

De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca persoanele fizice care desfasoara activitati economice nu pot angaja cu contract individual de munca in domeniul in care activeaza, pentru ca au statutul de angajat propriu.

Doar persoanele juridice (de exemplu societatile comerciale, bancare, agricole, de asigurari, sindicatele, asociatiile, fundatiile, partidele politice, dar nu societatile civile sau punctele de lucru)pot incheia contracte individuale de munca.

2. Care tip de contract de munca este mai potrivit pentru afacerea ta?

Fiecare dintre aceste tipuri de contracte are conditiile sale specifice. In general, cel pe perioada nedeterminata este cea mai buna optiune, deoarece celelalte se aplica doar in anumite cazuri bine stabilite.

Contractul individual de munca pe perioada determinata poate fi incheiat doar atunci cand:

  • este suspendat contractul de munca al unui angajat (de exemplu, in cazul concediului pentru cresterea copilului), iar o alta persoana trebuie sa preia sarcinile de lucru in absenta acestuia;
  • e necesara cresterea numarului de angajati pentru o anumita perioada;
  • se desfasoara activitati cu caracter sezonier;
  • se are in vedere angajarea unei persoane care in primii cinci ani de la angajare atinge varsta necesara pentru se poate pensiona;
  • sunt angajate anumite categorii de persoane fara loc de munca, pentru sarcini temporare de lucru;
  • sunt angajati pensionarii care pot cumula pensia cu salariul, in limitele legale.

De asemenea, munca la domiciliu nu poate fi oferita in cazul tuturor tipurilor de intreprinderi, deoarece, pentru cele mai multe activitati, este nevoie de un program fix.

Contractul incheiat prin intermediul unui agent de munca temporara este potrivit atunci cand se are in vedere executarea unei anumite sarcini, pentru o perioada bine stabilita, de aceea este o optiune de recrutare si selectie viabila doar in cazul anumitor domenii.

Pentru o mai buna gestionare a documentelor necesare, poti apela la servicii de administrare a dosarelor pentru personal. Astfel, ai posibilitatea de a preintampina eventualele dificultati in ceea ce priveste indeplinirea formalitatilor de angajare.

Acestea sunt principalele tipuri contracte de munca, adaptate unei varietati de activitati comerciale. Cel pe durata nedeterminata reprezinta alegerea predilecta, insa in anumite cazuri trebuie avuta in vedere semnarea unui document bazat pe alte raporturi juridice sau civile.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com.

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram