Contractul de munca pe perioada nedeterminata - ce ar trebui sa stii inainte sa angajezi personal nou

Ocuparea fortei de munca este esentiala pentru bunul mers al oricarui business. Astfel, inainte de a anagaja personal nou, trebuie sa stabilesti carer este tipul de contract de angajare potrivit pentru compania ta, dar poti face aceasta dar daca cunosti regulile.

In lume, flexibiitatea ocuparii fortei de munca variaza enorm, fiind intalnite toate tipurile de forma de angajare. Statele Unite, de exemplu, utilizeaza adesea contracte de angajare pe perioada nedeterminata sau voluntare, ceea ce inseamna ca angajatul poate oricand sa renunte la angajat, fara preaviz sau alte conditii de indeplinit. In restul lumii, statele s-au concentrat pe angajarea pe perioada nedeterminata si se mandresc cu cerinte strcite de reziliere a contractelor de munca pentru a proteja anagajatii. Romania nu este o exceptie, regula generala fiind contractul individual de munca pe perioada nedeterminata si, doar in mod exceptional, cel pe perioada determinata.

Astfel, daca vrei sa afli mai multe despre reglementarea contractului de munca pe perioada nedeterminata, dar si care sunt avanatajele si dezavantajale acestuia, citeste in continuare.

1. Reglementarea legala a contractului de munca pe perioada nedeterminata

In Romania, contractul de munca pe perioada nedeterminata este reglementat de Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii in Titlul II denumit sugestiv Contractul individual de munca. 

Astfel, potrivit art. 10 din Codul Muncii, “contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.” Mai departe, art. 12 arata ca acest tip de contract se incheie pe perioada nedeterminata si, numai prin exceptie, se poate incheia si pe durata determinata, in conditiile expres prevazute de lege.

Ca atare, avand in vedere cele de mai sus, regula este incheierea de contracte de munca pe perioada nedeterminata. Cel mai probabil ca, legiuitorul roman, impune aceasta regula pentru a spori siguranta si confortul angajatilor, dar si pentru a evita eventualele abuzuri din partea angajatorilor care ar putea aparea in cadrul altor tipuri de relatii de angajare.

2. Conditiile contractului de munca pe perioada nedeterminata

Un contract de angajare pe perioada nedeterminata este cel mai frecvent tip de relatie de munca in prezent, fiind situatia in care un anagajat lucreaza continuu, fara a exista un termen stabilit pentru terminarea contractului.

Pentru incheierea unor astfel de contracte, sunt o serie de conditii care trebuie indeplinite, fie de catre angajator, fie de catre salariat:

Obligatia angajataorului de informare a angajatului

Potrivit legii, anterior inchierii sau modificarii unui contract pe perioada nedeterminata, angajatorul are o obligatie de informare, in lipsa careia, angajatul poate sesiza instanta judecatoreasca competenta si sa solicite despagubiri in termen de 30 de zile. 

Astfel, angajatul trebuie sa fie informat de catre angajator cu privire la cel putin urmatoarele: 

  • identitatea partilor;
  • locul de munca sau, in lipsa unuia fix, posibilitatea ca angajatul sa munceasca in diverse locuri;
  • sediul angajatorului;
  • criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile;
  • riscurile specifice postului;
  • data la care contractul urmeaza sa-si produca efectele;
  • durata concediului de odihna;
  • conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
  • salariul de baza, precum si orice alte elemente care constituie venit salarial, precum bonusuri sau prime. De asemenea, angajatorul are si obligatia de a comunica periodicitatea platii salariatului;
  • durata normala a muncii, exprimata in ore pe zi si ore pe saptamana;
  • durata perioadei de proba;
  • procedura privind utilizarea semnaturii electronice.

Toate aceste elemente trebuie sa se regaseasca stipulate in contract, iar obligatia de informare se considera indeplinita la momentul la care contractul este semnat.

Un lucru important de avut in vedere, este ca, angajatorul este obligat ca, la solicitarea angajatului, sa ii prezinte fisa postului cu specificare atributiilor postului ocupat.

Certificatul medical al angajatului

Normele legale prevad ca o persoana poate fi angajata doar in urma prezentarii unui certificat medical din care sa reiasa ca este apt pentru prestarea respectivei munci. Incalcarea acestei obligatii atrage dupa sine nulitatea contractului de munca, acesta considerandu-se ca nu a fost incheiat niciodata.

Ca urmare, angajarea pe perioada nedeterminata se poate termina, potrvit legii, doar in anumite situatii, printre care:

  • demisia angajatului; 
  • decesul salariatului;
  • pensionarea salariatului;
  • concedierea salariatului;
  • inchiderea permanenta a afacerii.

3. Perioada de proba in cazul contractului de munca pe perioada nedeterminata

Este important de stiut ca orice angajator are dreptul de a stabili o perioada de proba la inceputul relatiei de munca cu angajatul, timp in care sa ii testeze aptitudinile  si sa observe daca acesta este potrivit pentru afacerea sa. 

Poate exista o singura perioada de proba de cel mult 90 de zile (3 luni) pentru functiile de executie si de cel mult 120 zile (4 luni) pentru functiile de conducere.

In cazul in care, pe parcursul perioadei de proba, oricare dintre parti - angajatorul sau angajatul - doreste incetarea contractului de munca, acesta poate inceta printr-o simpla notificare scrisa, fara a fi necesar un preaviz sau vreo motivare a deciziei. 

4. Abateri si concedieri in cazul contractului de munca pe perioada nedeterminata

Un angajat poate fi dat afara la initiativa angajatorului atat pentru motive care tin de persoana salariatului, cat si pentru motive care nu tin de persoana acestuia.

In primul caz, angajatorul poate concedia salariatul pentru urmatoarele motive:

  • abateri grave sau repetate de la regulile de disciplina ori de la cele stabilite prin contractul de munca;
  • in cazul in care este arestat pentru mai mult de 30 de zile;
  • daca devine inapt fizic si/sau psihic sa desfasoare atributiile care ii revin;
  • in cazul in care nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, dar numai dupa o evaluare prealabila a salariatului conform regulamentului intern sau a contractului colectiv de munca.

In ceea ce priveste concedierea pentru abateri grave, aceasta poate fi dispusa doar dupa efectuarea unei cercetari disciplinare. Conform legislatiei, abaterea este o fapta in legatura cu locul de muncare care consta intr-o actiune/inactiune savarasita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat fie legislatia, fie regulile interne ale companiei.

Pentru astfel de comportamente, anagjatorul poate impune sanctiuni care constau in avertisment, retrogradare din functie, reducerea salariului de baza pentru o anumita perioada de timp sau, in cel mai rau caz, desfiintarea contractului de munca. Cu exceptia avertismentului, nicio sanctiune nu poate fi aplicata fara o cercetare disciplinara care presupune convocarea salariatului la o intalnire pentru a-si prezenta motivele si apararea.

La stabilirea sanctiunii, trebuie sa se aiba in vedere mai multe elemente, precum imprejurarile in care s-a petrecut fapta, cat si gradul de vinovatie, consecintele, comportamentul general al salariatului si eventualele antecedente.

Cea de-a doua teza, concedierea pentru motive care nu tin de salariat, este mai simpla si poate aparea doar ca urmare a desfiintarii postului ocupat de catre angajatul respectiv. In acest caz, salariatul poate beneficia de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de copensatii potrivit legii. Chiar si in acest caz, este important de stiut ca, desfiintare postului trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

5. Contract de munca pe perioada nedeterminata sau determinata?

In functie de postul liber, un alt tip de contract este mai potrivit. In acest sens, contractele pe perioada determinata ar putea fi o solutie rentabila si cu mai putine riscuri in urmatoarele circumstante: 

  • angajari pentru munca sezoniera;
  • inlocuirea temporara a angajatilor aflati in concediu medical prelungit sau de maternitate;
  • ocuparea unui loc de munca vacant care poate fi ocupat doar ca urmare a unui proced de angajare indelungat sau aprofundat sau pe parcursul unei restructurari organizationale majore;
  • oferirea de expertiza sau consultanta pentru o proiect specific;
  • construirea sau implementarea unei noi tehnologii la nivel de business;
  • testarea unui nou tip de pozitie.

In acelasi timp, angajatii pe perioada nedeterminata se recomanda pentru:

  • ocuparea unui post de munca intr-un departament esential;
  • extinderea unui departament sau a unei echipe, in special pentru cresterea capacitatii de lucru pe termen lung;
  • cresterea sustinuta a veniturilor;
  • fidelizarea clinetilor;
  • infiintarea unei noi linii de business;
  • personal pentru procese administrative sau pentru functii de asistenta.

6. Avantajele si dezavantajele contractului de munca pe perioada nedeterminata

Angajarea pe perioada nedeterminata este abordarea familiara a relatiilor de munca pentru majoritatea organizatiilor de la noi din tara si nu numai. Fiind atat de cunoscut, este usor ca oamenii sa treaca cu vederea avanatajele si dezavantajele acestui tip de contract. Iata care sunt: 

Avantaje 

Exista puncte forte de necontestat ale pastrarii aceluiasi personal de-a lungul anilor: 

  • Stabilitate: statistic, afacerile inregistreaza cifre de afaceri mai mari atunci cand se bazeaza pe relatii de munca pe perioada nedeterminata cu angajatii. Cercetarile arata ca ratele de profit crescute provin in mare parte de la un moral mai ridicat al angajatilor si o productivitate crescuta a acestora, la care se adauga o mentinere si fidelizare a clientilor, reusind sa se creeze legaturi mai puternice cu acestia. La toate acestea, se adauga si costurile mai mici cu recrutare.
  • Loialitate: Angajatii care semneaza contracte pe perioade nedeterminate o fac cu asteptarea ca relatia sa dureze ani de zile. Companiile pot spori aceasta loialitate prin scheme de stimulare, bonusuri, oportunitati de dezvoltare profesionala, facilitati la locul de munca, avantaje ale angajatilor si multe alte strategii, dintre care foarte putine ar avea sens sa fie utilizate in cazul anagajatilor pe perioada determinata.
  • Structura organizationala clara: Spre deosebire de cei care incheie contracte temporare de munca, angajatorii care opteaza pentru contractele pe perioada nedeterminata construiesc o structura organizationala bine definita si stabila, care sustine desfasurarea activitatii. In acest mod, angajatii reusesc sa aiba o intelegere clara si definitiva a fluxului de lucru, a proceselor, a echipelor, a departamentelor si a managementului, plus locul in care se incadreaza in ierarhia organizationala si pozitiile sau promotiile catre care pot progresa.

Dezavantaje

De asemenea, exista si dezavantaje ale acestui tip de relatie de munca, si anume: 

  • Mai multe obligatii ale angajatorilor: la nivelul majoritatii statelor, angajatii pe perioada nedeterminata tind sa fie protejati de legislatia muncii in ceea ce priveste salariile, beneficiile, politicele de intrerupere si, cel mai strict, incetarea legala a contractului. Astfel, acestea sunt mult mai susceptibile de a presupune plata de despagubiri angajatilor concediati, mai ales daca nu sunt stipulate clar conditiile de reziliere. Chiar si cele care cuprind astfel de clauze, este probabil sa se ofere o idemnizatie de concediere.
  • Provocari in cazul cautarii de angajati pe perioada nedeterminata la nivel global: din nou, contractele de munca pe perioada nedeterminata si clauzele necesare variaza de la tara la tara. Si, cum putine companii au experti interni in domeniul juridic, financiar si in domeniul resurselor umane care cunosc legislatia muncii dintr-o tara tinta, poate fi dificila recrutarea la nivel global. Tocmai din acest motiv, multe business-uri apeleaza la societati de recrutare si la servicii de leasing de personal, pentru a gestiona ocuparea posturilor cu talente internationale. 

Prin urmare, contractele de angajare pe perioada nedeterminata trebuie sa indeplineasca o serie de conditii impuse de lege, insa, este alegerea ta daca beneficiile aduse de astfel de relatii de munca sunt ceea ce business-ul tau are nevoie sau daca ar fi mai potrivit sa optezi pentru alte forme de angajare.

Sursa foto: Unsplash.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram