Dezvoltarea profesionala - cheia catre succesul angajatilor si a companiilor!

Pe masura ce avansezi in cariera, trebuie sa iti amintesti ca nimeni nu se naste genial. Fiecare persoana de succes a invatat de la zero si a lucrat la imbunatatirea abilitatilor sale foarte mult timp, indiferent de locul de munca pe care il are. De aceea, orice oportunitate de dezvoltare profesionala apare in viata ta este important sa profiti de ea pe parcursul intregii cariere.

Lumea profesionala devine din ce in ce mai competitiva si se schimba constant, astfel incat dezvoltarea in acest sens si invatarea continua sunt mai importante ca oricand pentru a avea succes si pentru a-ti atinge obiectivele. Tehnologiile si cele mai bune practici evolueaza si progreseaza in fiecare industrie, iar acest lucru inseamna ca este crucial atat pentru cei la inceput de drum, cat si pentru cei experimentati, sa isi dezvolte in continuare abilitatile si sa isi perfectioneze cunostintele.

1. Dezvoltare profesionala - ce este si cum ajungi la ea

Dezvoltarea profesionala se refera la multe tipuri de experiente educationale legate de munca unui individ. Medici, avocati, educatori, contabili, ingineri si oameni dintr-o mare varietate de profesii si afaceri participa activ la acest proces pentru a invata si aplica noi cunostinte si abilitati care le vor imbunatati performanta la locul de munca.

Dezvoltarea profesionala se poate defini ca educatia continua si formarea profesionala dupa ce o persoana a intrat pe piata muncii pentru a o ajuta sa capete noi abilitati, sa ramana la curent cu tendintele actuale si sa avanseze in cariera. Multe domenii solicita profesionistilor sa se concentreze pe educatie si invatare continua, uneori ca o conditie prealabila pentru pastrarea locului de munca sau pentru mentinerea licentei, diplomei sau certificarii.

Dincolo de educatia in sine, dezvoltarea profesionala se poate referi la multe tipuri diferite de oportunitati de formare relevante pentru munca unui individ. Chiar si atunci cand nu este necesar, multi profesionisti care doresc sa exceleze in cariera lor vor cauta in mod voluntar oportunitati de progresare profesionala si de invatare.

Adevarul este ca multi oameni nu investesc in dezvoltarea carierei lor. O treime din angajati spun ca nu fac nimic pentru a-si actualiza sau imbunatati setul de abilitati actuale si ca nu sunt prea ingrijorati de cariera lor viitoare. Multi s-ar putea sa fie buni si la slujbele lor, dar fie se multumesc sa ramana la un nivel mediocru, fie nu isi mai sunt incantati sa practice meseria aleasa. Acest lucru este cat se poate de gresit si va avea un impact negativ asupra celor care nu vor sa isi imbunatateasca aptitudinile, mai ales ca un angajator prefera forte tinere si proaspete de munca si va alege mereu persoane care au viziuni actuale si concentrate spre viitor.

Chiar si persoanele cu studii superioare gasesc destul de greu un loc de munca. De aceea este extrem de important sa lucrezi ori de cate ori ai ocazia la imbunatatirea aptitudinilor tale. De exemplu, o bona poate avea mai multe sanse de a fi angajata dupa un interviu daca are experienta si cunoaste cele mai noi tehnici de parenting. Acestea pot fi invatate din carti sau din cursuri specializate.

2. Dezvoltarea personala si profesionala a unui angajat - cat este de importanta

Scopul dezvoltarii profesionale este de a oferi oamenilor posibilitatea de a invata si de a aplica noi cunostiinte si abilitati care ii pot ajuta in munca lor si in drumul spre succes. Acest proces se refera la construirea si consolidarea setului de abilitati si a bazelor de cunostinte pentru un anumit domeniu. Ea nu este doar utila pentru tine, ci si pentru angajatorul tau. Cu cat vei acumula mai multe informatii si vei fi la curent cu tot ce este nou, vei avea mai multe sanse sa fi angajat inaintea competitorilor tai. De asemenea, persoanele cu o valoare profesionala mare, adauga notorietate unei companii.

Dezvoltarea profesionala si oportunitatile de formare ofera multe alte beneficii specifice atat pentru profesionistii tineri, cat si pentru cei cu experienta. Aceasta le va oferi atat celor la inceput de cariera, cat si celor mai experimentati intr-un domeniul al muncii, oportunitatea de a acumula noi cunostinte si de a-si spori expertiza in aria lor de munca. Prin cresterea expertizei, increderea angajatorilor si a colaborarilor va fi mult mai mare. De asemenea, ofera tuturor persoanelor oportunitati de a-si imbunatatii potentialul de castig si capacitatea de angajare viitoare, acumuland o varietate de cunostinte si actualizand constant seturile lor de competente.

Multe oportunitati de dezvoltare profesionala, cum ar fi ateliere, conferinte si alte evenimente conexe cu domeniul lor de lucru, permit profesionistilor sa isi exinda viziunea si sa intalneasca alte persoane din industria lor care ar putea sa le ajute cu oportunitati de cariera in viitor. Cand decizi ca vrei o schimbare sau esti gata sa avansezi in cariera, cunostintele si relatiile profesionale pe care le-ai stabilit in trecut iti vor fi de folos.

Progresul ii mentine pe profesionisti la curent cu tendintele industriei, fiind o modalitate excelenta de a ramane la curent cu tot ce este nou. Fiecare domeniu este in continua evolutie, astfel incat angajatii ar trebui sa aiba obiective de dezvoltare profesionala. Un exemplu bun este adoptarea de noi tehnologii sau practici.

Daca simti ca ai pregatirea necesara pentru a-ti cauta locuri de munca care sa se plieze pe calificarile tale, apeleaza la o agentie de plasare a fortelor de munca.

Cand oamenii folosesc termenul „dezvoltare profesionala”, inseamna de obicei un proces formal, cum ar fi o conferinta, un seminar, un atelier sau un curs la o facultate sau universitate. Cu toate acestea, ea poate avea loc si intr-un cadru informal prin discutii intre colegii de munca, lectura independenta si cercetari noi in domeniu si observatii obiective la locul de munca despre strategiile sefilor.

3. Ce plan de dezvoltare profesionala pot aplica agentii comerciali - exemplu

Dezvoltarea angajatilor, denumita adesea dezvoltare profesionala, este procesul in timpul caruia angajatii, cu sprijinul angajatorului lor, parcurg o pregatire pentru a-si imbunatati abilitatile si a-si dezvolta cunostintele.

Atunci cand un business isi doreste sa aiba angajati competenti si bine formati poate apela la un leasing de personal. Acest proces furnizeaza forte de munca pentru indeplinirea nevoilor clientului. De asemenea se ocupa de recrutarea si de selectia persoanelor calificate in domeniu si testeaza competentele personale si profesionale ale acestora.

Mai mult, procesul este si in beneficiul viitorilor angajati, deoarece, o societate competenta este mereu la curent cu legislatia muncii nationale si internationale si in particular cu legislatia privind munca temporara. Acest lucru asigura si personalului un mediu de lucru sigur si un angajator care investeste in evolutia lor personala si nu numai.

Este extrem de important ca agentii comerciali sa se implice in dezvoltarea profesionala si in cariera angajatilor sau, pentru ca acestia se vor simti mai increzatori stiind ca au abilitatile necesare pentru a reusi in linia lor de lucru. Astfel, ei vor deveni, de asemenea, muncitori mai buni cu ajutorul cursurilor de specializare sau workshopurilor. Invatand abilitatile potrivite pentru cariera lor, personalul va fi mai productiv si mai eficient, ajutand in acest fel afacerea pentru care lucreaza sa aiba succes. Daca angajatorul are succes si angajatul se va bucura de el.

In cele din urma, dezvoltarea profesionala poate deschide usi catre noi oportunitati pentru angajati. Daca o persoana se lupta sa fie promovata intr-o pozitie mai inalta si mai profitabila, progresul si acumularea de noi abilitati il poate ajuta sa isi asigure aceasta promovare.

Dezvoltarea angajatilor nu se refera doar la optimizarea setului de competente ale unui individ pentru un anumit rol in cadrul companiei. Mai degraba, se refera la invatarea continua care ii hraneste pe profesionisti si ii ajuta sa progreseze pe parcursul carierei lor individuale. Desi este in cele din urma responsabilitatea individului sa detina dezvoltarea profesionala, este in beneficiul angajatorului sa incurajeze educatia continua, oferind sau facilitand atat oportunitati de invatare interne, cat si externe.

Prioritizarea progresului angajatilor asigura ca abilitatile membrilor echipei sunt in continua evolutie, dar si in conformitate cu tendintele industriei. Un bun exemplu sunt profesionistii din domeniul medical, carora li se cere sa reia examenele de certificare la fiecare cativa ani pentru a se asigura ca abilitatile lor sunt inca la inaltime.

Un Plan de dezvoltare profesionala (PDP), cunoscut si sub numele de „Plan de dezvoltare a angajaților” sau „Plan de dezvoltare individuală” este utilizat pentru a documenta obiectivele carierei unei persoane si a stabili o strategie cu privire la cum pot ele sa fie indeplinite. Crearea unui PDP necesita timp si planificare. De aceea este indicat ca acesta sa fie scris si implementat inca din primii ani ai carierei tale pentru a te mentine pe drumul spre succes. Este un proces important care te ajuta sa iti atingi potentialul, obiectivele si telurile.

Daca nu ai facut asta pana acum este momentul sa incepi sa te gandesti unde vrei sa te duca viitorul tau.

4. Dezvoltarea profesionala si managementul carierei

Dezvoltarea profesionala si invatarea continua vor oferi multiple beneficii fiecarei persoane care profita de oportunitatile care ii apar. Este extrem de important ca orice individ sa aiba un management al carierei sale si directii pe care sa le urmeze. Doar o buna organizare iti va aduce succesul mult dorit.

Nu exista un mod universal „corect” de a planifica dezvoltarea ta profesionala, dar pentru inceput trebuie sa iti stabilesti niste obiective ale carierei. Odata ce astea iti sunt cunoscute, iti va fi mai usor sa cauti si sa profiti de oportunitatile care iti ies in cale.

  • profita de orice program de formare oferit de compania sau angajatorul tau;
  • gaseste un model bun de urmat care a reusit in cariera sa;
  • incearca sa inveti lucruri conexe domeniului tau pentru a-ti imbunatati expertiza;
  • asigura-te ca ai un plan de cariera care sa includa fiecare etapa pe care vrei sa o parcurgi;
  • actualizeaza intotdeauna metodele de dezvoltare profesionala din planul tau de management;
  • citeste cat mai multe carti despre domeniul pe care il practici sau despre care vrei sa inveti;
  • creeaza o viziune asupra unei profesii sau a unui loc de munca pe care ti l-ai dori in viitor, pe baza valorilor, experientelor si aspiratiilor tale;
  • identifica-ti competentele si defineste-ti abilitatile care sunt cele mai importante pentru a reusi in profesia sau jobul pe care il vizezi;
  • evalueaza-ti punctele tari si pe cele slabe si metode prin care le poti depasi;
  • implementeaza-ti planul si ramai la curent cu tot ce se intampla in domeniu;
  • solicita feedback de la angajatori;

Acest ghid de dezvoltare profesionala este conceput pentru oricine este gata sa faca pasii necesari spre invatarea si cresterea sa. De asemenea, poate fi privit ca un ghid pentru managerii care cauta moduri de sprijinire a membrilor echipei.

De asemenea, un alt lucru important pe care trebui sa il faca angajatii ce acced catre succes este obtinerea unei certificari profesionale, a unei licente sau a unei diplome. Aceste documente te pot ajuta sa ai un salariul mai atractiv.

In primul rand, urmarea unor cursuri acreditate nu numai ca demonstreaza ce fel de pregatire ai, ci reprezinta si un angajament fata de cariera ta. Companiile vor crede pe buna dreptate ca vrei cu adevarat sa contribuiti la succesul lor si, astfel, la propriul tau succes.

In al doilea rand, metodele de dezvoltare profesionala nu trebuie aplicate numai pentru cei cu studii superioare. Un practician bun este la fel de apreciat de un angajator, mai ales daca lucreaza constat la imbunatatirea cunostintelor sale.

Asadar, dezvoltarea profesionala este un proces la care ar trebui sa apeleze orice persoana isi doreste sa aiba succes in cariera sa. Nu uita ca este un plus daca dezvolti relatii cu cat mai mult oameni din industria in care activezi. Cu ajutorul lor poti tine pasul cu lucrurile noi de pe piata. De asemenea, nu stii niciodata cand se iveste o colaborare sau ai nevoie de un sfat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram