Fisa postului – un mister pentru multi angajati

Fisa postului este un document extrem de important pentru buna functionare si derulare a activitatii oricarei firme. Din nefericire, exista foarte multe cazuri in care angajatii nu primesc o astfel de fisa a postului sau, dimpotriva, primesc o astfel de fisa a postului formala, un model neatent elaborat si general. In aceste conditii, nu doar angajatul are de suferit, pentru ca nu ii sunt aduse la cunostinta atributiile sale concrete, dar si angajatorul, pentru ca o fisa a postului neconcludenta nu este conforma cu legislatia.

Fisa postului nu ar trebui sa fie un mister pentru angajator sau angajat, asadar, in continuarea acestui articol vor fi specificate si explicate aspectele cele mai importante ale acestui document.

1. Ce este fisa postului

Acest document operational, a carui existenta este obligatorie din perspectiva legislatiei in vigoare, contine informatii vitale atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Ea prezinta sarcinile si responsabilitatile atribuite unui anumit post, conditiile de munca, dar si standardele de performanta, reglementand, astfel, relatia contractuala intre angajat si angajator.

Pentru angajator, fisa postului este un instrument de evaluare si responsabilizare, nu doar un act printre multe altele. In urma intocmirii corecte a unei fise de post relevante, firmele pot apela la servicii de leasing de personal, obtinand rezultate exceptionale in alcatuirea echipei, tocmai pentru ca cerintele sunt clare, iar viitorii angajati cunosc de la bun inceput standardele postului pentru care candideaza.

2. De ce este importanta fisa postului

Fisa postului nu doar ca este importanta, ci este vitala pentru angajator. Ea este elementul cheie in organizarea si gestionarea activitatii firmei, punand ordine in atributiile fiecarui angajat si asigurand un proces de evolutie real si eficient.

De asemenea, acest document sta la baza formularii ofertei de munca. El asigura o buna cunoastere a nevoilor firmei si o organizare sistematica a acestora. De fisa postului depinde selectia si recrutarea de personal, deoarece acestia trebuie sa indeplineasca cerintele si caracteristicile mentionate. Asadar, fisa postului scaneaza nu doar aspecte tehnice si profesionale in ceea ce priveste viitorul angajat, dar si trasaturi de personalitate si caracter care sa realizeze un profil cat mai complet al candidatului ideal.

3. Model orientativ – ce contine fisa postului

O fisa a postului bine intocmita este una care are capacitatea de a transforma obiectivele strategice ale unei firme, in obiective specifice, deci care face posibila atingerea tuturor obiectivelor prin asezarea omului potrivit la locul potrivit. Asadar, daca angajatorul doreste o evolutie intr-o anumita directie in firma sa, el trebuie sa se ajute de o fisa a postului realizata corect si strategic si care sa atribuie fiecarui angajat in parte sarcini concrete. Astfel, evolutia firmei va fi asigurata, iar ambiguitatile si incertitudinile inlaturate.

Un model standard pentru fisa postului este cel care contine urmatoarele categorii:

Identificarea postului

In aceasta sectiune ar trebui sa se regaseasca informatii care sa ajute angajatul sa se regaseasca in ierarhia firmei si sa inteleaga cat mai bine care va fi rolul sau pozitia pe care o va ocupa, atat in raport cu angajatorul, cat si cu restul angajatilor.

Cerintele postului

Aceasta categorie face referire la studiile pe care trebuie sa le detina viitorul angajat. Fisa postului trebuie sa fie foarte precisa si detaliata la acest capitol pentru a demonstra o buna cunoastere a obiectivelor si hotarare in ceea ce priveste calitatile superioare ale personalului. Aspecte precum experienta, pregatirea sau specializarea candidatului sunt foarte importante si se vor regasi si in formularea ofertei de munca. De asemenea, aici se incadreaza si atitudinea dorita, aptitudinile si trasaturile de caracter necesare postului respectiv.

Conditii de munca

Angajatului trebuie sa ii fie aduse la cunostinta prin intermediul fisei de post natura muncii pe care urmeaza sa o presteze, de grup sau individuala, dar si programul de munca sau anumite sporuri care ii vor fi acordate in mod conditionat.

Descrierea sarcinilor si a responsabilitatilor postului

Acesta este locul specific din fisa postului din care angajatul va intelege in profunzime care vor fi sarcinile lui. De aceea, este nevoie de o formulare cat mai elocventa a atributiilor si responsabilitatilor, preferabil organizate pe puncte si subpuncte. Aceasta clarificare va aduce beneficii incontestabile, pentru ca angajatul va cunoaste foarte bine, inca de la inceput, ce are de facut si care sunt limitele pozitiei ocupate de el.

Standardele de performanta asociate postului

Acest punct vine in completarea celui anterior, deoarece specifica anumiti indicatori cantitativi si calitativi. Angajatorul trebuie sa specifice care va fi targetul, nivelul de exigenta sau numarul de proiecte care urmeaza a fi indeplinit. De asemenea, aici trebuie sa fie incluse costurile, modul de realizare al sarcinilor si utilizarea resurselor de catre fiecare angajat, in functie de postul pe care il va ocupa.

Asadar, fisa postului este documentul cel mai relevant pentru o buna colaborare intre partile contractului si trebuie luata in serios de catre angajat si angajator. Este foarte important ca ea sa fie intocmita corect, nu superficial! Fisa postului va fi realizata de catre specialisti, in functie de postul ce se doreste a fi ocupat, nu pentru fiecare angajat in parte. In final, pentru ca toate procedurile sa fie conforme cu legislatia, ea trebuie semnata atat de catre angajator, cat si de catre proaspatul angajat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram