Forta de munca in strainatate - Care sunt pasii pentru a obtine un loc de munca sigur intr-o tara straina

Gasirea unui loc de munca foarte bine platit in strainatate poate ramane doar un vis frumos daca cetatenii nu aleg sa fie bine informati cu privire la incheierea conditiilor contractuale inainte sa ia o decizie atat de importanta. Uneori aceste esecuri pot culmina cu daune materiale si cu traume morale care pot afecta atat persoana implicata, cat si restul familiei. De aceea, e recomandat ca fiecare cetatean aflat in cautarea unui loc de munca in strainatate sa gestioneze cu atentie intregul proces si sa aleaga cea mai buna oferta care sa-l avantajeze si cea mai potrivita agentie de plasare a fortei de munca care sa-l consilieze pe toata durata etapei de mediere.

1.Care este procedura de plasare forta de munca in strainatate

Angajarea cetatenilor romani in strainatate se realizeaza printr-un proces de mediere realizat de firma de recrutare a fortei de munca sau de un furnizor de servicii de plasare a fortei de munca stabilit pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât Romania, sau al Spatiului Economic European. Activitatea de plasare a fortei de munca in strainatate este mediat de un agent de plasare a fortei de munca, neaparat persoana juridica, prin incheierea unui contract de mediere cu persoana care a solicitat locul de munca.

Totodata, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca poate pune la dispozitie locuri de munca in strainatate, fiind entitatea care gestioneaza intregul proces de plasare.

1.1. Ocuparea fortei de munca in strainatate cu ajutorul unei agentii de mediere

Agentul de plasare a fortei de munca nu poate fi o persoana fizica, acesta trebui sa detina un statut juridic si sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul.

Totodata, acesta are obligatia sa incheie contracte care contin oferte ferme de munca cu entitati juridice sau fizice, stabilite din alt stat decat Romania si care detin statut de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare din cadrul acelor tari.

Un aspect foarte important este faptul ca, procedura de mediere a cetatenilor romani in vederea angajarii in strainatate se realizeaza in mod gratuit fara perceperea de la acestia de comisioane, tarife sau taxe, daca tarifele de mediere sunt incasate de la angajatorii straini de catre agentie.

Agentia de plasare a fortei de munca va desfasura activitati de mediere si plasare doar in baza unui contract de mediere, redactat in limba romana pe care il va pune la dispozitie persoanei angajate inainte sa paraseasca teritoriul Romaniei si care va cuprinde toate informatiile necesare referitoare la anagajatorul strain, datele de contact, tipul de munca prestat si conditiile in care acestea se vor desfasura.

1.2. Identificarea locurilor de munca prin fortele de munca in strainatate

Prin intermediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, cetatenii romani pot accesa reteaua EURES, care este retea de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene, creata pentru facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Spatiului Economic European si Elvetia, fiind coordonata de Comisia Europeana.

Obiectivele retelei EURES sunt cele de informare, orientare şi plasament, oferite atât angajatorilor, cat si solicitantilor de locuri de munca interesati de piata europeana a muncii, prin intermediul specialistilor din cadrul serviciului public de ocupare a fortei de munca din fiecare tara sau in cadrul altor organizatii partenere din reteaua EURES.

În Romania, in cadrul fiecarei agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca isi desfasoara activitatea un consilier EURES, care poate oferi informatii suplimentare cu privire la ofertele de locuri de munca disponibile, la cerintele angajatorului etc.

2. Recomandari pentru romani la munca in strainatate

Cetatenii romani aflati in cautarea unui job trebuie sa tina cont de cateva aspecte esentiale atunci cand aleg o oferta, mai cu seama sa nu accepte cu usurinta locurile de munca prezente in anunturile on-line si sa identifice cea mai potrivita agentie care sa cunoasca cu certitudine acest domeniu, cadrul si tendintele socio-economice atat la nivel national cat si international pentru a beneficia de cele mai bune servicii specializate.

Totodata, e foarte important sa analizeze cu grija clauzele din contractul de mediere si oferta de munca primita pentru a inlatura orice dubiu privind legalitatea acestor documente, dar si pentru a urmari cu certitudine care este perioada stabilita pentru desfasurarea activitatii.

Nu in ultimul rand, orice suma de bani incasata trebuie dovedita cu chitante, iar orice intelegere incheiata se va realiza in baza unui document legal.

Asadar, luand in considerare faptul ca lucratorii care obtin un loc de munca in strainatate pot deveni vulnerabili daca intampina dificultati generate de o rea credinta sau superficialitate in actiunile generate de catre agentul de plasare a fortei de munca sau de către furnizorul de servicii de plasare, actiuni ce pot avea consecinte negative asupra sigurantei, sanatatii si chiar asupra vietii acestor persoane, e recomandat sa se verifice cu atentie fiecare decizie luata si oferta primita inainte de opta pentru un serviciu. Identificarea unei agentii de plasare a lucratorilor orientata catre client, flexibila si trasparenta la nivelul serviciilor pe care le oferta va asigura un succes in dezvoltarea profesionala a oricarui cetatean roman dispus sa munceasca intr-un context international.

Sursa foto: Pexels.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram