
Intrebarile pe care le pune un angajator la interviu il ajuta pe acesta sa inteleaga mai bine daca esti sau nu candidatul potrivit pentru postul pe care-l are de oferit. Insa, orice candidat poate sa isi contureze, in linii mari, din intrebarile care i se adreseaza, care sunt asteptarile angajatorului de la el. Afla cum sa iti cresti sansele de angajare, pe baza raspunsurilor tale la intrebarile adresate de angajator!
Cuprins
1. Scopul celor mai frecvente intrebari puse de angajator sau de HR la interviul de angajare
Cele mai frecvente intrebari adresate de un angajator sau HR la interviu sunt menite sa defineasca profilul candidatului cat mai precis. Totusi, pe langa detaliile legate de calificare si competentele profesionale, multi antreprenori sunt interesati sa defineasca si nivelul de motivatie, dar sa descopere si trasaturile de caracter. Proactivitatea, comunicativitatea, sociabilitatea si comportamentul adecvat sunt apreciate in mod deosebit, mai ales daca jobul pentru care ai aplicat se va desfasura in cadrul unei echipe.
2. Intrebari capcana la interviu
O parte dintre angajatori isi construiesc o adevarata strategie in cadrul unui interviu. Astfel, a devenit obisnuita practica prin care, dupa adresarea catorva intrebari standard, sa apara si una sau mai multe intrebari capcana. Iata cateva exemple:
„Care a fost motivul pentru care ai fost concediat de la vechiul loc de munca?”. Chiar daca tu ai sustinut initial ca ai plecat din proprie initiativa, din propria ta vointa si ai incercat sa ascunzi faptul ca ai fost concediat, pe fondul emotiilor si al grabei poti sa il lamuresti pe angajator fara sa iti dai seama cu privire la acest aspect.
„Ce defecte aveau sefii si colegii tai?”. Chiar daca la fostul loc de munca ai avut nemultumiri fata de superiori si colegi, poate chiar conflicte, este bine sa raspunzi diplomatic la aceasta intrebare. Daca vei incepe sa ii critici, persoana care te intervieveaza te va cataloga drept o persoana nemultumita, poate chiar conflictuala, ceea ce te va dezavantaja.
„Care este cea mai mare greseala profesionala pe care ai facut-o?”. Si raspunsul la aceasta intrebare este delicat. In cazul in care ai decis sa raspunzi deschis, fa-o astfel incat sa se inteleaga faptul ca ai invatat suficient din eroarea respectiva cat sa nu o mai repeti. In caz contrar, poti sa pari neglijent sau dezinteresat.
3. Intrebari cheie la un interviu
Intrebarile cheie la un interviu se refera la aspectele legate de fisa postului pe care il vizezi. Vei fi intrebat despre:
- pregatire;
- calificari;
- skill-uri;
- proiecte trecute;
- realizari marcante.
De asemenea, angajatorul va incerca sa afle cat mai multe lucruri despre colaborarile tale trecute si despre tipul de relatii pe care le-ai avut cu colegii si cu superiorii ierarhici.
4. Ce NU are voie sa te intrebe angajatorul la interviu
Exista o categorie de intrebari care sunt interzise prin lege la interviul de recrutare, considerandu-se discriminatorii. Acestea se refera la:
- starea civila;
- varsta;
- planurile personale (spre exemplu, daca iti propui sa ai copii in viitorul apropiat);
- starea de sanatate;
- preferinte sau apartenente politice;
- convingeri religioase;
- rasa;
- orientarea sexuala.
Recrutorii sau angajatorii care incalca aceste reguli pot fi sanctionati in instanta, pentru daune morale. Ordonanta de Urgenta 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati reglementeaza foarte clar aceste lucruri.
Atunci cand te prezinti la un interviu pentru job, la fel cum tu esti evaluat de catre angajator, este nu doar normal, ci si recomandat, ca si tu sa evaluezi conditiile si contextul in care te vei regasi dupa angajare. Ai tot dreptul, la randul tau, sa ceri lamuriri despre aspectele care nu iti sunt clare si sa pui anumite intrebari catre angajator. In fond, este vorba despre o relatie de reciprocitate, chiar daca aceasta se situeaza in zona de munca. De asemenea, incearca sa te orientezi catre joburi care iti pot aduce si o satisfactie personala, pe care sa le poti face cu placere, nu doar pentru un venit consistent.
Inainte de a te prezenta la interviul de angajare, studiaza foarte bine compania la care vrei sa te angajezi si activitatile pe care le desfasoara. Interesul pe care il vei demonstra astfel este un mare plus, care nu va fi trecut cu vederea!
Sursa foto: Shutterstock.com