Testele logice pentru angajare - care este scopul acestora si cum te ajuta in selectarea viitorilor angajati

Testele logice pot reprezenta o adevarata provocare pentru posibilii angajati, mai ales daca acestia nu au mai rezolvat pana acum astfel de teste sau daca gandirea logica nu este punctul lor forte. Pe de alta parte, acestea reprezinta o modalitate utila pe care angajatorii o folosesc pentru a descoperi rationamentul si modul de gandire al candidatului. Astfel, persoana care se ocupa de angajare, poate identifica cum s-ar descurca candidatii in diferite situatii care necesita abordari rationale.

1. Ce sunt testele logice si de ce sunt folosite la interviul de angajare?

Testele logice sunt utilizate pentru a masura capacitatea candidatului de a-si folosi gandirea logica si critica in scopul de a gasi intr-un mod rapid rezolvarea la o problema data. Astfel, se va testa rationamentul si abilitatea acestuia de a intelege anumite informatii, prin modul in care opereaza cu ele. Angajatorul urmareste si modul in care posibilul angajat reuseste sa-si pastreze calmul, sa se concentreze si sa faca abstractie de factorii externi.

Intr-un mediu de business, gandirea logica este esentiala pentru ca angajatul sa faca fata situatiilor care se impun, de aici si integrarea testelor logice in procesul de angajare. De exemplu, pentru o pozitie in care angajatul este nevoit sa analizeze date, sa urmareasca si sa observe tendinte sau sa depaneze probleme de codare, un rationament corespunzator poate reprezenta abilitatea cheie.

Companiile care pun accent pe modul de gandire al candidatilor si il testeaza inca de la inceput, pot avea un avantaj major fata de cele care nu acorda importanta acestei etape.

2. Cand sunt utilizate testele logice?

Testele logice fac parte din procesul de angajare, dupa ce firma de recrutare sau compania incheie procesul de recrutare si identifica o serie de candidati care indeplinesc cel putin o parte din cerintele jobului. Testele logice pot fi utilizate pentru orice pozitie, insa, devin esentiale pentru roluri care se bazeaza pe o logica de nivel inalt sau joburi in care task-urile sunt reprezentate de identificarea si rezolvarea problemelor. Astfel, testele pot fi folosite pentru evaluarea absolventilor care aplica la primul loc de munca, dar cel mai frecvent sunt intalnite in lumea corporate.

Firmele de avocatura, firmele de contabilitate, bancile de investitii si firmele de consultanta sunt cele care evalueaza adesea modul de gandire al angajatilor. Testele de rationament logic fac parte din etapa de cunoastere a candidatului si sunt incorporate in etapa interviului.

3. De ce ar trebui sa fie utilizate testele logice in procesul de angajare?

Un candidat poate transmite multe despre el inca de la inceput, prin modul in care isi realizeaza CV-ul sau prin intermediul primei discutii. Insa, abilitatile de rationament logic sunt mai dificil de sesizat, de aceea, testele de logica sunt potrivite in astfel de situatii. Totodata, ele reprezinta si o modalitate potrivita de selectie. Rezultatele obtinute de toti candidatii pot fi comparate si analizate pentru a-i identifica pe cei cu performante ridicate.

Testele de acest gen imbunatatesc calitatea procesului de recrutare si selectie si ofera angajatorului o perspectiva realista asupra modului de comportare a candidatului in pozitia care-i va fi atribuita.

Pe langa acest aspect, ar trebui sa te asiguri ca si persoanele intervievate sunt alese in mod corespunzator. Poti apela la o firma de recrutare care iti va pune la dispozitie resursele necesare si va avea in vedere identificarea candidatilor in functie de cele mai inalte standarde.

4. Ce tip de intrebari cuprinde un test logic de angajare?

In general, testele de rationament logic incearca sa ne faca sa intelegem o problema si sa gasim o solutie in cel mai scurt timp posibil. Acestea pot include diagrame, rationament inductiv, rationament deductiv, rationament abstract si gandire critica.

  • In cazul rationamentului abstract, candidatul poate primi un test in care trebuie sa raspunda la intrebari pe baza unor forme si modele date. Astfel, este testata capacitatea acestuia de a identifica modele sau tendinte;
  • Rationamentul inductiv este abilitatea de a ajunge la o concluzie generala bazata pe anumite modele deja observate. Candidatilor li se va prezenta un model si trebuie sa selecteze urmatorul model care continua o secventa;
  • Testul de rationament deductiv va evalua capacitatea candidatului de a formula argumente logice si de a trage concluzii cu privire la informatiile oferite;

Asadar, testele logice ii ajuta pe angajatori sa evalueze rationamentul candidatilor, abilitatile de rezolvare a problemelor, gandirea critica si reactiile sub presiune. Totodata, acestia se asigura ca fiecare persoana care va face parte din companie va avea capacitatea cognitiva necesara pentru a contribui la succesul acesteia. Odata ce persoana care realizeaza procesul de angajare identifica persoana potrivita pentru o anumita pozitie, vor fi mari sanse ca aceasta sa fie productiva si sa lucreze in companie pentru o perioada indelungata de timp.

Sursa foto: Unsplah.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram