Perioada de proba a unui contract determinat: care este perioada legala de proba?

Desi cei interesati de angajarea cu contract de munca in Romania cauta mai degraba contracte individuale de munca incheiate pe perioada nedeterminata, exista si cazuri in care candidatii opteaza pentru contracte pe perioada determinata. De asemenea, si angajatorii se pot regasi in situatia in care sa aiba nevoie de angajati temporari. Spre exemplu, atunci cand una dintre persoanele din echipa intra in concediul de crestere a copilului pentru o perioada de 2 ani, si-a suspendat temporar contractul sau firma are nevoie sa isi suplimenteze temporar numarul de angajati (in special pentru munci sezoniere). Toate contractele individuale de munca, indiferent de tipul acestora, se supun reglementarilor din Codul Muncii (Legea 53/2003).

1. Perioada de proba contract determinat: de ce factori depinde durata acesteia

Desi durata unui contract de munca poate fi determinata sau nu, numarul orelor lucrate zilnic, respectiv lunar, poate sa difere. De exemplu, un contract de munca pe perioada nedeterminata poate sa presupuna prestarea unei munci de doar 2 ore pe zi si de minimum 10 ore pe luna. Un contract de munca cu norma intreaga presupune o munca de 8 ore pe zi, de luni pana vineri, insumand o norma de 40 de ore pe saptamana.

Exista si cazuri in care se lucreaza in schimburi sau dupa un program special, specific anumitor activitati (in domeniul medical, politie, armata, fabrici, uzine etc.). Toate acestea se stabilesc in urma negocierilor individuale sau colective ale contractelor de munca. Este bine sa stii ca perioada de proba stabilita trebuie sa apara si ea in contract.

Angajatorii sunt chiar obligati prin lege sa prevada o perioada de proba pentru angajati, indiferent de tipul de contract incheiat. Astfel, in functie de perioada pentru care se incheie contractul, legea prevede urmatoarele:

  • pentru un contract de munca incheiat pentru o durata determinata de 3 luni, perioada de proba este de 5 zile lucratoare;
  • perioada creste la 15 zile lucratoare, in cazul contractelor incheiate pentru o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni;
  • 30 de zile lucratoare este perioada de proba pentru contractele incheiate pentru mai mult de 6 luni; in acest caz, exista si o prevedere conform careia perioada de proba se extinde la 45 de zile lucratoare, daca acel contract a fost incheiat pentru ocuparea unei functii de conducere.

Atat angajatorul, cat si angajatul pot renunta la colaborare pe parcursul perioadei de proba. In aceasta perioada, nu este necesar nici preavizul, nici explicarea motivelor.

2. Perioada de proba pentru CIM pe perioada determinata si conditiile in care contractul poate fi prelungit

Daca totul a decurs bine in perioada de proba mentionata mai sus, conform duratei pentru care a fost incheiat contractul, si colaborarea continua, poate fi luata in calcul si prelungirea acestuia, inainte de a expira, sau chiar reluarea relatiilor de lucru dupa o anumita perioada.

Bine de stiut este ca un contract de munca pe perioada determinata nu poate depasi, conform legii, 36 de luni. Legea 53/2003 reglementeaza aceste lucruri in articolele 80-84.

Un contract de munca pe perioada nedeterminata poate sa fie prelungit, daca se incheie un act aditional inainte de expirarea CIM. Totusi, acest tip de contract poate fi prelungit de maximum 3 ori, in conditiile legii, intre acelasi angajator si acelasi angajat.

De asemenea, daca un contract pe perioada determinata s-a incheiat si este reluat dupa mai putin de 3 luni de la incheiere, se considera ca este vorba despre un contract succesiv, caz in care cel de-al doilea se poate incheia pe o perioada de maximum 1 an.

Un angajat pe o perioada determinata, aflat inca in perioada de proba, are aceleasi drepturi si obligatii precum colegii sai care au contracte nedeterminate ca timp. Spre exemplu, are dreptul sa isi ia concediu medical, in caz de nevoie. Astfel, zilele de proba ramase vor fi numarate in continuare de la data reintoarcerii la serviciu.

In cazul in care iti doresti sa pastrezi pentru mai mult timp o persoana angajata pe perioada determinata, deschide o discutie cu aceasta si fa-i propunerea de modificare a contractului! Cazurile in care un contract temporar este inlocuit cu un contract permanent nu sunt deloc putine, in special atunci cand procesul de recrutare si selectie este facut de catre profesionisti, fiind gasite cele mai potrivite persoane pentru functia respectiva.

Sursa foto: Unsplash.com

Share:
Build your future © 2017 Human Source. Toate drepturile rezervate.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram